Σειρά αιτημάτων που αποσκοπούν στη στήριξη του κλάδου των δικηγόρων, κατέθεσε σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ηπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τους Προέδρους Γεώργιο Σταματογιάννη Δ.Σ. Πειραιώς, Αθανάσιο Ζούπα Δ.Σ. Πατρών, Αθανάσιο Μακρυγιάννη Δ.Σ. Λαμίας, Γεώργιο Μπέσκο Δ.Σ. Αιγίου, Μαρία Νάκα Δ.Σ. Ιωαννίνων και τον Αναστάσιο Ντούγκα Ταμία του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπο του Προέδρου Ευστάθιου Κουτσοχήνα. Η αντιπροσωπεία των δικηγόρων πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια:
«Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας της Ολομέλειας και επίδοσης ψηφίσματος, με υπογραφές 10.008 δικηγόρων Αθηνών, για τη μη λειτουργία των Δικαστηρίων και για την παράλειψη της Κυβέρνησης ως προς τη λήψη μέτρων στήριξης των δικηγόρων, που έχουν πληγεί δραματικά από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις του δικηγορικού σώματος και ζητήθηκε η αποτελεσματική στήριξη της Πολιτείας.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών, ιδίως των πλέον ευαίσθητων κατηγοριών αυτών, σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση θεμάτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, τηρουμένων των προβλεπόμενων αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας και με χρονικό διαχωρισμό των πινακίων ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, και υπό τις άνω προϋποθέσεις, θα πρέπει να διεξάγονται ιδίως δίκες που αφορούν επείγουσες περιπτώσεις και ευαίσθητες κοινωνικές υποθέσεις (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα, δίκες αστικές και ποινικές με μάρτυρες και με χρονικό διαχωρισμό και όσες διεξάγονται εξ εγγράφων, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, κρατουμένων, μισθωτικές υποθέσεις, κ.λπ.)».
Για την «αποτελεσματική οικονομική στήριξη των Δικηγόρων, η οποία είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ», η Ολομέλεια αιτήθηκε :
«1. Την απαλλαγή των δικηγόρων από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, άλλως την αναστολή τους.
2. Την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.
3. Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020 και της προκαταβολής φόρου επόμενου έτους.
4. Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων στο ίδιο επίπεδο που έχουν ενισχυθεί και άλλοι πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι, με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
5. Την απαλλαγή, άλλως τη μείωση, στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες (15%) και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ.
6. Την άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ και τη διανομή περαιτέρω χρηματικού ποσού από τα αποθεματικά του εν λόγω λογαριασμού.
7. Την άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αμοιβών νομικής βοήθειας ετών 2018, 2019 και 2020.
8. Τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε διαδικασίες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των πολιτών, την ασφάλεια των συναλλαγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών
9. Την ένταξη δικηγόρων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των δικηγορικών γραφείων καθώς επίσης και την άτοκη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες».
Όπως αναφέρουν η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τους δικηγόρους είναι θέμα πρωτίστως αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του θεσμικού τους ρόλου. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους δικηγόρους, «αφού έλαβε ιδιοχείρως το ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές των δικηγόρων και άκουσε τα αιτήματα του κλάδου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει επ’ αυτών».
Στην παράσταση διαμαρτυρίας, πέραν των μελών της αντιπροσωπείας, έλαβαν μέρος:
Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Βέροιας Φώτιος Καραβασίλης, Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου, Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, Καστοριάς Γεώργιος Μπαλιάκας, Κερκύρας Γεώργιος Καλούδης, Κοζάνης Χρήστος Δημητρόπουλος, Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος, Λεβαδείας Βασίλειος Δαλαμάγκας, Ναυπλίου Δημήτριος Ορφανός, Πρεβέζης Θωμάς Γεωργίου, Τριπόλεως Ιωάννης Αγγελάκος, Φλωρίνης Βασίλειος Καραντζίδης και Χαλκίδας Δημήτριος Γκίκας.
Εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων: Δ.Σ. Αμαλιάδας Γεράσιμος Παπαγιαννόπουλος- Ταμίας, Δ.Σ. Βόλου Γεώργιος Αθανασάκης-Αντιπρόεδρος, Δ.Σ. Ηλείας Αικατερίνη Βέρρα, Δ.Σ. Καβάλας Ιωάννης Μούτλιας, Δ.Σ. Λαρίσης Ιωάννης Γιαγλάρας-Αντιπρόεδρος και Ανδρέας Ανδριτσόπουλος-Γεν. Γραμματέας και Δ.Σ. Σύρου Ασπασία Μπατζογιάννη.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: Ευστάθιος Αναλυτής-Αντιπρόεδρος, Φώτιος Κωτσής-Αντιπρόεδρος, Μιχάλης Καλαντζόπουλος-Γεν. Γραμματέας, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου – Σύμβουλος – Ταμίας, Δημήτρης Αναστασόπουλος-Σύμβουλος, Ιωάννης Δεληγεώργης-Σύμβουλος, Σωτήριος Διαμαντόπουλος-Σύμβουλος, Άρτεμις Κατοπώδη-Σύμβουλος, Γεώργιος Κλεφτοδήμος-Σύμβουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης-Σύμβουλος, Χρυσούλα Μαρινάκη-Σύμβουλος, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης-Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ρίζος-Σύμβουλος, Αγγελική Σεραφείμ-Σύμβουλος, Θεμιστοκλής Σοφός-Σύμβουλος και Ζώης Σταυρόπουλος-Σύμβουλος και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Χαράλαμπος Αναλυτής.