Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προς ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία, συνεχίζει να αποτελεί με αμείωτους ρυθμούς το μήλο της έριδος στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕ.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό η μειοψηφία της ΕΔΕ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της, ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να «εκτεθεί αναλυτικά η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ένωση, ενόψει «της δηλωμένης πρόθεσης των 9 μελών να προσφύγουν στα δικαστήρια σε λίγες ημέρες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, ένα αίτημα που σκοπό θα έχει να ανατρέψει το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο».
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Κατά το χθεσινό Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιχειρήθηκε πραξικόπημα από τα 9 μέλη του με την ρητή άρνησή τους να συναινέσουν στην καθορισμένη από το Καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, αν και υπήρχε σχετική άδεια από τον Ε.Ο.Δ.Υ. Η Ένωσή μας είναι η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση που εκπροσωπεί πάνω από 2.500 Δικαστές και Εισαγγελείς, με πολλά έτη ιστορίας και αγώνων, σεβόμενη τις δημοκρατικές αρχές. Η πρωτοφανής παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν με οποιοδήποτε πρόσχημα συνιστά βαρύτατο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της. Οι ευθύνες του Υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, καθώς με το υπ’ αριθμό πρωτ. 1578/13-5-2020 έγγραφο που μας απέστειλε, αποφάσισε να μην παρατείνει τις θητείες των ΔΣ τριών Δικαστικών Ενώσεων μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, ενώ αυτό έχει γίνει με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αθλητικά σωματεία, φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού κ.α.. Οδηγεί με την απόφασή του αυτή ο κ. Υπουργός συνειδητά τις Δικαστικές Ενώσεις σε μια δικαστική διένεξη και διαμάχη για την επιλογή μη αιρετών διοικήσεων που δεν θα έχουν καμία εντολή αντιπροσώπευσης από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς. Τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία των Δικαστικών Ενώσεων και τον κομβικό ρόλο τους ως εκφραστών της βούλησης του Δικαστικού Σώματος.
Οι Δικαστικές Ενώσεις έχουν συνταγματική αναγνώριση (άρθρο 89 παρ. 5 του Συντάγματος). Επομένως η διασφάλιση της ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας τους είναι χρέος της Πολιτείας και δεν αποτελεί απλά ένα εσωτερικό ζήτημα. Σας επισυνάπτουμε την επιστολή- καταγγελία που εξέδωσε το Προεδρείο της Ένωσης για τα χθεσινά γεγονότα. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Χώρας να παρέμβουν έγκαιρα για να διαφυλάξουν την Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό».