14 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026
More

    Σύγκρουση Δένδια-αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ οι στρατιωτικοί

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τη συμπολίτευση να το θεωρεί ως αναγκαία μεταρρύθμιση για τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή.

    Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση θεωρεί πως το νομοσχέδιο ανατρέπει βίαια το καθεστώς σταδιοδρομίας και τις ζωές χιλιάδων στρατιωτικών με το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

    Μάλιστα, ο Παναγιώτης Δουδωνής που ήταν ο πρώτος υπογράφων εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευμένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, καθώς ανατρέπει τη ζωή και την επαγγελματική εξέλιξη των εν ενεργεία στρατιωτικών».

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά

    Το ΚΚΕ προανήγγειλε ότι, σε περίπτωση συνέχισης της συζήτησης, θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

    Δένδιας για το νομοσχέδιο: «Στηρίζουμε τους υπαξιωματικούς»

    Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των υπαξιωματικών που αντιδρούν έντονα στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στη βαθμολογική τους ανέλιξη, τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό να χωρίσει με τους υπαξιωματικούς, τους ενισχύει, διορθώνοντας αδικίες σε βάρος των αξιωματικών και των ΕΠΟΠ και αυτό δεν πρέπει να αγνοείται».

    Νομοσχέδιο για Ένοπλες Δυνάμεις: Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

    Νομοτεχνικές μεταβολές ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στον «Χάρτη μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή».

    Όπως ειδικότερα ανέφερε ο κ. Δένδιας, επέρχονται νομοτεχνικές μεταβολές:

    • στα άρθρα 9, 26 και 52, του νομοσχεδίου που «αποτελούν απλώς διευκρινιστικές προσθήκες. Διευκρινίζουν κυρίως τον προσδιορισμό του χρόνου έκτακτων κρίσεων».
    • στα άρθρα 11 και 29 όπου «μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του λοχαγού, από έξι σε πέντε έτη, και αυξάνεται, από έξι σε επτά έτη, ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του ταγματάρχη για να αντισταθμιστεί η μείωση και το άθροισμα του συνολικού χρόνου υπηρεσίας στους βαθμούς αυτούς να παραμείνει το ίδιο».
    • Στο άρθρο 66 «προστίθεται η δυνατότητα των υπαξιωματικών να μετατάσσονται σε θέσεις αξιωματικών ακόμα και όταν δεν έχουν πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, αρκεί να έχουν αποφοιτήσει με βαθμολογία τουλάχιστον λίαν καλώς στο σχολείο επιλογής που θα δημιουργηθεί με μέριμνα του ΓΕΕΘΑ. Επίσης ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός οργανικών θέσεων που θα μπορούν να καλυφθούν ετήσια με μετατάξεις από το σώμα υπαξιωματικών στο σώμα των αξιωματικών μέχρι 25% αλλά όχι λιγότερο από 20%». Αυτό απαντά, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε τοποθετήσεις βουλευτών, όπως η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη αλλά και τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
    • στο άρθρο 101, διευκρινίζεται ότι οι οργανικές θέσεις αναφέρονται στο σύνολο των υπαξιωματικών, ακόμα και αυτών σε ειδικές καταστάσεις, «γιατί είχαμε την τάση να μαγειρεύουμε τους αριθμούς στο παρελθόν…», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
    • στο άρθρο 105, προστίθεται δυνατότητα ανάκλησης αξιωματικών και υπαξιωματικών για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών βάσει ειδικών γνώσεων.
    • στο άρθρο 164 επικαιροποιούνται τα ονόματα των σχολών ειδίκευσης στρατού
    • στα άρθρα 246, 247 και 259 προστίθενται η Ροδόπη και η Ξάνθη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται παραμεθόριες και στο άρθρο 285 αντικαθίσται το χρονικό όριο εγγραφής εφέδρου στην εθνοφυλακή από το 45ο στο 30ο έτος.

    Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ οι στρατιωτικοί

    Η οργή των ένστολων μεταφέρεται στοn δρόμο και η ΠΟΜΕΝΣ προχωρά σε πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα το απόγευμα από τις 18:00 έως τις 20:00.

    Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν έξω από όλες τις Περιφέρειες και Αντιπεριφέρειες της χώρας, ενώ ειδική βαρύτητα δίνεται στην κινητοποίηση που οργανώνεται στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα στο κυβερνών κόμμα.

    ΠΟΜΕΝΣ: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα

    Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (7/1) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) παρουσίασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τις θέσεις του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος χαρακτήρισε διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές, καθώς ανατρέπουν βίαια και χωρίς μεταβατικό στάδιο την υπηρεσιακή εξέλιξη χιλιάδων στελεχών.

    Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ, Ηλίας Κολλύρης έκανε παρέμβαση για το νομοσχέδιο Δένδια στο «L&O», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς».

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΠΟΜΕΝΣ επισημαίνει ότι «το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας στη σημερινή του μορφή, επιτίθεται ευθέως στη βαθμολογική σταδιοδρομία των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με ρυθμίσεις που ανατρέπουν θεμελιωμένα δικαιώματα και ακυρώνουν χρόνια προσφοράς, επιχειρείται η υποβάθμιση της υπηρεσιακής μας πορείας χωρίς διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία στρατιωτικών. Ως ΠΟΜΕΝΣ δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τετελεσμένα» σημειώνουν και προσθέτουν:

    «Η βαθμολογική εξέλιξη των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν είναι προνόμιο ούτε χάρη – είναι δικαίωμα και δεν παραχωρείται χωρίς θεσμική ανάδειξη και σοβαρή διεκδίκηση, ακόμα και αν η δικαστική οδός δείχνει μονόδρομος…Απέναντι σε ρυθμίσεις που μέχρι σήμερα γεννούν αδικία και διατάραξη της επαγγελματικής προοπτικής, η Ομοσπονδία μας αναλαμβάνοντας την πρώτη θεσμική πρωτοβουλία της νέας χρονιάς πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, παίρνει ξεκάθαρα θέση».



    1 ΣΧΟΛΙΟ

    1 Σχόλιο
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια
    Ioannis
    1 hour ago

    ΛΑΘΟΣ !!!!!
    Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι στη Βουλή !!!
    (θα την καλύψετε ???? )

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ