Σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και τη Βουλή κάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας (20/03) τους πολίτες η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη “ρύθμιση” των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διαδηλωτές.
«Σήμερα, Δευτέρα 20/3, διαδηλώνουμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό!» είναι το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που στη Βουλή συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.
«Απαιτούμε να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας! Στεκόμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού!» συνεχίζουν.
Την αντίθεσή της στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού δήλωσε και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με υπόμνημα προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής. Οι διοικητικοί δικαστές σημειώνουν ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργούμενης Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».
Aγωνιστικό ραντεβού για έναν δεύτερο συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό έδωσε το ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Δευτέρας 20 Μάρτη, στις 7:00 μμ στο Σύνταγμα, θα είναι στις 6.15 μμ στην Κλαυθμώνος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια.
Αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό
Τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μεγάλο μέρος της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Ευλόγως συνεπώς, όπως σημειώνουν «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση».
«Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΔΕΥΑ, Παύλος Δραγκόλας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο μετά το συλλαλητήριο
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν έξω από την Βουλή μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) για το νομοσχέδιο για το νερό.
Επιπρόσθετα στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να κάνουν για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή και τα μέλη του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αμαλίας και στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη.