Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, με αφορμή τη δολοφονίας γυναίκας τροφίμου στο Δαφνί από 47χρονο, αναφέρεται στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ψυχιατρικές δομές της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (19/2) ο δράστης της δολοφονίας στο Δαφνί.
«Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα (19/02), σε Τμήμα Νοσηλείας της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην ΨΝΑ), όπου νοσηλευόμενος ασθενής αφαίρεσε τη ζωή νοσηλευόμενης, ως Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος», ξεκινά η ανακοίνωση του συλλόγου.
Και αναφέρει στη συνέχεια: «Το τραγικό αυτό γεγονός αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ψυχιατρικές δομές της χώρας μας. Η νοσηλεία περισσότερων ασθενών από τις προβλεπόμενες κλίνες, η υποστελέχωση του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η υπερεφημέρευση και η εξουθένωση των εργαζομένων λόγω των συνεχών βαρδιών με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, δημιουργούν ένα επισφαλές για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους περιβάλλον, που χάνει τη θεραπευτική του διάσταση.
Καθώς παρακολουθούμε την εν εξελίξει δημοσιογραφική κάλυψη του περιστατικού, θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι το όψιμο ενδιαφέρον πολλών εκπομπών για την κατάσταση στις νοσηλευτικές μονάδες και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας γενικότερα, φαίνεται να περιορίζεται σε έναν λόγο που Α) αναπαράγει τον στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας, Β) αναζητά εύκολες, γραμμικές απαντήσεις απόδοσης ευθυνών και Γ) παραβλέπει απόλυτα τις επανειλημμένες προσπάθειες των επαγγελματιών ψυχικής υγείας μέσω των συνδικαλιστικών φορέων τους να αναδείξουν τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες του συστήματος ψυχιατρικής φροντίδας.
Η ψυχική πάθηση είναι πρωτίστως νόσος και χρήζει θεραπευτικών παρεμβάσεων και όχι κατασταλτικών, που έρχονται ως αποτέλεσμα υπεραπλουστεύσεων, περιθωριοποίησης και δαιμονοποίησης της ψυχικής νόσου.
Ο δημόσιος διάλογος για την ψυχιατρική περίθαλψη δεν πρέπει να περιορίζεται σε αντιδράσεις μετά από τραγικά συμβάντα, με επίκληση στον ανεπεξέργαστο φόβο για τον Άλλο.
Πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστικός και να αναδεικνύει την ανάγκη για συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος ψυχικής υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, την επαρκή στελέχωση και τη βελτίωση των υπηρεσιών.
Δυστυχώς στις προσπάθειες των επαγγελματιών ψυχικής υγείας για ανάδειξη του ζητήματος στον δημόσιο διάλογο δεν υπήρξε η αντίστοιχη ανταπόκριση από τα μεγάλης εμβέλειας ΜΜΕ, που τώρα πρόθυμα κάνουν ζωντανή σύνδεση από τον «τόπο του εγκλήματος».