21.1 C
Athens
15.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Συμμετοχή γενικού διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ στη συνάντηση των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ

    Η προς εκπόνηση έκθεση από την ανεξάρτητη ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την πολιτική της συμμαχίας για τη Νότια Γειτονία (περιοχή Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Σαχέλ), οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και οι προκλήσεις αναφορικά με τη βιομηχανική βάση των συμμάχων, καθώς και ζητήματα αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ -ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της συμμαχίας στην Ουάσινγκτον- συζητήθηκαν κατά την διήμερη συνάντηση των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Στην παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν έκρηξη βίας στην περιοχή, τόνισε ότι η συμμαχία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη Νότια Γειτονία, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και το κλίμα της διάχυτης ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας και της παράτυπης μετανάστευσης.


    Επίσης υποστήριξε τις προσπάθειες αύξησης των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής, υπογραμμίζοντας την αξία της συμπληρωματικότητας των συναφών πρωτοβουλιών σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικό επίπεδο. Ο δρ. Μπαλωμένος ανέδειξε τη γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης, χαιρέτισε την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης της Ουκρανίας με τη συμμαχία και διαβεβαίωσε τους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα.

    Εξάλλου τόνισε ότι η νέα γενιά των αμυντικών σχεδίων παρέχει πλέον το απαιτούμενο υπόβαθρο για βελτίωση της ικανότητας και ετοιμότητας της συμμαχίας να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής και προς πάσα κατεύθυνση (προσέγγιση 360 μοιρών) και αναφέρθηκε στις πιθανές επιπτώσεις των σύγχρονων, αναδυόμενων τεχνολογιών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αμυντικές δυνατότητες της συμμαχίας, με έμφαση στους τομείς των ψηφιακών δεδομένων, της βιοτεχνολογίας, των αυτόνομων συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης.


    Τέλος αναφερόμενος στη σημασία της αποτελεσματικής διοίκησης και ελέγχου μεταξύ των συμμαχικών επιχειρησιακών δομών, επανέλαβε την πρόταση ενσωμάτωνσης δύο πολυεθνικών στρατηγείων από την Ελλάδα, προς ενίσχυση των συναφών δυνατοτήτων, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, προς όφελος της εθνικής και της συμμαχικής αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ