Την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2024 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, παρουσία και των Αρχηγών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησε συνάντηση με διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που αφορούν στις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, στην διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην υποστήριξη και ανάδειξη του ρόλου της Χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και η παράδοση – παραλαβή των καθηκόντων Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ από τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σιρλαντζή, στον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Σπυρίδωνα Ασλάνη.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σιρλαντζή για την άρτια εκτέλεση των καθηκόντων του και ευχήθηκε καλή επιτυχία τόσο σε αυτόν όσο και στον παραλαμβάνοντα Εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ Συνταγματάρχη (ΠΖ) Σπυρίδωνα Ασλάνη, στην ενάσκηση των νέων και απαιτητικών καθηκόντων του.
Την εκδήλωση τίμησε με την ολιγόλεπτη παρουσία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Δένδιας.
Δένδιας: «Θέλουμε πολύ να αναλάβουμε την επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα»
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην άτυπη συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες, διευκρίνισε ότι η απόφαση για την ανάληψη της διοίκησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 19/2.
Ωστόσο, εκτός αν υπάρξει κάποια ανατροπή, θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα μας θα αναλάβει τη διοίκηση, με έδρα τη Λάρισα, Έλληνα ναύαρχο επικεφαλής και συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα».
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι η χώρα μας θέλει «παρά πολύ» να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, για μια σειρά από σημαντικούς γεωστρατηγικούς αλλά και οικονομικούς λόγους.
«Η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτιστως. Με τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση φυσικά και δεν παίρνουμε θέση στον πόλεμο Ισραηλ-Χαμάς, ούτε φυσικά θα πάμε να χτυπήσουμε την Υεμενη», ξεκαθάρισε.
Και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ η κίνηση στα λιμάνια. Η οικονομία η δίκη μας επιβαρύνεται πολύ με αυτό που συμβαίνει στο Σουεζ, με τα καράβια να αναγκάζονται να κάνουν τον κύκλο, εκτοξεύοντας έτσι τον πληθωρισμό και την ακρίβεια των προϊόντων. Εμάς αφορά πρωτιστως αυτό κι όχι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Επίσης, μας ενδιαφέρει πολύ η γεωπολιτική ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, γνωρίζετε ότι έχουμε μεγάλους εχθρούς, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για αυτό… Χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Και είναι σημαντικό να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση η οποία μάλιστα θα έχει κι αυτή ελληνικό όνομα (μετά την «Ειρήνη» στη Λιβυη).
«Μάλιστα, θα λεγόταν Ασπίς κι όχι Ασπίδες, αλλά ένας ξένος συνάδελφος τόνισε ότι στα αγγλικά το… Ασπίς θα γραφόταν ως βρισιά, και για αυτό επιλέχθηκε ο πληθυντικός», σημείωσε χαριτολογώντας…