Όποιος έχει ταξιδέψει αεροπορικώς έχει νιώσει την αγωνία το να φθάσουν αρχικά στον προορισμό τους οι αποσκευές του και στη συνέχεια το να μην κλαπούν στο αεροδρόμιο από τους διάφορους «ποντικούς» που ψάχνουν τα θύματά τους.
Είναι σίγουρα αγχωτικό να πετάς, όσο κοντά και αν είναι ο προορισμός σου, αλλά αν το δεις ρεαλιστικά, ο κίνδυνος που διατρέχεις είναι πολύ πιο πιθανός πριν καν αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο.
Όπως δείχνει και η έρευνα της Air Advisor, ο πιο συχνός κίνδυνος στο αεροδρόμιο είναι να χάσετε, από λάθος ή λόγω κλοπής, τις αποσκευές σας, με τρία πασίγνωστα αεροδρόμια να αποτελούν πρόσφορο έδαφος για χαμένες βαλίτσες.
Τα αεροδρόμια που «εξαφανίζουν» αποσκευές
Έχει ενδιαφέρον αλλά βγάζει και λογικό νόημα, πως τα τρία χειρότερα αεροδρόμια σε αυτό τον τομέα είναι και τρία από τα πλέον ανάρπαστα παγκοσμίως, καθώς η υψηλή ροή κόσμου μαζί με τις πολιτικές των εταιριών, συμβάλλουν σε ένα χαοτικό κλίμα.
Η Air Advisor κατέταξε κάθε ένα από δεκάδες αεροδρόμια, με γνώμονα τον κίνδυνο κλοπής αποσκευών, εξετάζοντας τέσσερα δεδομένα:
- Τον όγκο επιβατών
- Τις αξιολογήσεις Google και κριτικές Yelp
- Τις αναζητήσεις Google για χαμένες αποσκευές στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου
- Τον μέσο χρόνο περπατήματος από την πύλη έως την παραλαβή αποσκευών
αεροδρομια αποσκευες - Τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια για κλοπή αποσκευών | Air Advisor
Και με βάση αυτά, τα αεροδρόμια που αναδείχθηκαν πιο επίφοβα ήταν:
Heathrow (LHR) του Λονδίνου
Παρόλο που το Heathrow μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο όσο άλλα αεροδρόμια, όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος ή τον όγκο επιβατών, ξεπερνάει όλα τα άλλα όσον αφορά τον αριθμό των αναζητήσεων στο Google για χαμένες αποσκευές.
Για να το θέσουμε σε προοπτική, το LHR είχε 14.840 περισσότερες αναζητήσεις στο Google για το θέμα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού (CDG), το οποίο είχε τις δεύτερες περισσότερες στην έρευνα.
Charles de Gaulle (CDG) του Παρισιού
Από τα 53 αεροδρόμια της έρευνας, το Παρίσι (CDG) είχε 44 αρνητικές κριτικές Yelp, τις περισσότερες στην έρευνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χρειάζονται 26 λεπτά για να περπατήσετε μέσα από το αεροδρόμιο μέχρι τον χώρο παραλαβής αποσκευών, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ομάδα.
Αν το συνδυάσετε αυτό με το γεγονός ότι ο ετήσιος όγκος επιβατών του είναι ο 4ος μεγαλύτερος από τα αεροδρόμια που μελετήθηκαν, μπορείτε να καταλάβετε πόσο άνομος είναι στην πραγματικότητα ο χώρος αποσκευών του.
Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι (DXB)
Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι είχε τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών από όλα τα αεροδρόμια της έρευνάς μας. Έτσι, ενώ είχε πάνω από 5.000 αναζητήσεις στο Google για χαμένες αποσκευές και 37 αρνητικές κριτικές στο Yelp, το DXB έχει επίσης πάνω από 92 χιλιάδες επιβάτες που περνούν από τις πύλες του κάθε χρόνο.
Παρόλα αυτά, με μια «πεζοπορία» 20 λεπτών μέσα στο αεροδρόμιο μέχρι την περιοχή παραλαβής αποσκευών, οι κλέφτες έχουν άπλετο χρόνο για να φύγουν με τα πράγματά σας.
Και πού «έπεσε» το Ελευθέριος Βενιζέλος;
Όσο για τον δικό μας Διεθνή Αερολιμένα, που προ εβδομάδων απασχόλησε την επικαιρότητα λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας, έπεσε κοντά στη μέση της λίστας, με ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή θέση, συγκεκριμένα 22ο.
Το Ελ. Βενιζέλος συγκέντρωσε μέτρια προς καλή βαθμολογία Google με 4 αστέρια, ενώ η απόσταση μέχρι την παραλαβή αποσκευών ήταν σχετικά μικρή, στα 13 μέτρα.
Συγκριτικά με το Heathrow, έχοντας υποδιπλάσιο μέσο όγκο επιβατών στα 33 εκατομμύρια, σημείωσε αναλογικά λιγότερες αναζητήσεις για χαμένες αποσκευές, μόλις 5.520, σε σύγκριση με τις άνω των 18.000 του Βρετανικού αερολιμένα.