«Τα παιδιά σήμερα -η λεγόμενη Gen Ζ– βιώνουν μεγαλύτερη μοναξιά από ποτέ, παρά την αυξημένη συνδεσιμότητα μέσω της τεχνολογίας».
Τη βασική αυτή διαπίστωση για την επίδραση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των επιπτώσεών της, κυρίως στα παιδιά, ανάφερε η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Αθανασίου, μιλώντας το πρωί στο Οpen.
H κ. Αθανασίου τόνισε ότι η υπερβολική χρήση των ψηφιακών μέσων έχει αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης, οδηγώντας σε συναισθηματική απομόνωση.
Παρόλο που τα παιδιά είναι συνεχώς συνδεδεμένα μέσω των κοινωνικών δικτύων, η ποιότητα των σχέσεών τους έχει υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο απομονωμένα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους 24 ώρες το 24ωρο, έναν ψυχοθεραπευτή, πράγμα που δείχνει το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων. Τόνισε μάλιστα ότι ολοένα και περισσότερο αισθανόμαστε ότι η ΑΙ μπορεί να λύσει οποιοδήποτε συναισθηματικό μας πρόβλημα, εδώ και τώρα.
Η ειδικός καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να δώσουν έμφαση στην καλλιέργεια της συναισθηματικής υγείας των παιδιών, αναγνωρίζοντας ότι η ψηφιακή εποχή, ενώ προσφέρει ευκολίες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην απομόνωση αν δεν υπάρχει ισορροπία.