Για τη νέα δομή των Eνόπλων Dυνάμεων και την ανάπτυξη του Iron Dome (αντιαεροπορικό και αντιdrone σύστημα) ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο καλείται να ξεπεράσει και τις σύγχρονες προκλήσεις.
Τα ορόσημα για το Iron Dome
Ειδικότερα, από πλευράς υπουργείου τέθηκαν τρία «ορόσημα»:
Το πρώτο πρόκειται να γίνει γνωστό άμεσα και αφορά τη Νέα Δομή Δυνάμεων. Στην ουσία προστίθενται μια νέα Διοίκηση, η Διακλαδική Αντιαεροπορική Διοίκηση, η οποία θα ελέγχει την επιχειρησιακή λειτουργία του νέου θόλου, των αντιαεροπορικών και των αντιdrone συστημάτων.
Το δεύτερο αφορά το γεγονός πως το 1ο εξάμηνο του 2025 θα «τρέξει» διαγωνισμός για συστήματα από Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Αθήνα θέλει να ξέρει τι είδους προσφορές θα τεθούν και στη συνέχεια να εξεταστούν.
Το τρίτο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος, η οποία υπολογίζεται περίπου το καλοκαίρι του 2026.
Τι είναι και πώς λειτουργεί το Iron Dome
Το Iron Dome είναι ένα αμυντικό σύστημα που ανιχνεύει έναν εισερχόμενο πύραυλο, καθορίζει την πορεία του και τον αναχαιτίζει.
Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ που ανιχνεύει έναν εισερχόμενο πύραυλο, την ταχύτητά του και την κατεύθυνσή του. Στη συνέχεια, το κέντρο ελέγχου υπολογίζει εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή.
Οι πύραυλοι που δεν αποτελούν απειλή, επιτρέπεται να πέσουν σε κενούς αγρούς. Εάν οι πύραυλοι αποτελούν απειλή, η μονάδα εκτόξευσης πυραύλων αναλαμβάνει δράση με στόχο να τους καταρρίψει. Ο εκτοξευτής περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.
Το Iron Dome είχε αρχικά διαφημιστεί ότι παρέχει κάλυψη σε μέγεθος πόλης εναντίον πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 4 και 70 χιλιομέτρων (2,5 έως 43 μίλια), αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό έχει έκτοτε επεκταθεί.
Το ελληνικό Iron Dome
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου, Έλληνες αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στο Reuters πως η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού συστήματος ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το αντιπυραυλικό σύστημα που σχεδιάζει να αναπτύξει η Ελλάδα θα μιμείται το Iron Dome του Ισραήλ, που μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους μικρότερου και μεγαλύτερου βεληνεκούς.
«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό και αντι-drone σύστημα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πηγή με γνώση του θέματος μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση με τον Νίκο Δένδια. «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», είχε προσθέσει σχετικά.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είχε επιβεβαιώσει το μέγεθος της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συνολικά χρειάζεται να δαπανήσει συνολικά 12,8 δισ. ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Η ενίσχυση της αεράμυνας αποτελεί μέρος του δεκαετούς σχεδίου εξοπλισμών της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drones από τις ΗΠΑ, τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.