Στη διάθεση του εφέτη ειδικού ανακριτή για το δυστύχημα στα Τέμπη βρίσκεται σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο Κυριακάτικων εφημερίδων ο πλήρης φάκελος των επιστημονικών ερευνών και των εκθέσεων.
Όπως σημειώνουν η Real News και το Documento, ο Σωτήρης Μπακαΐμης έχει στα χέρια του τον πλήρη φάκελο που εστάλη από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με 75 σελίδες σχετικά με την πυρόσφαιρα.
Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, πρόκειται για τις έρευνες Πανεπιστημίων, του ινστιτούτου RISE της Στοκχόλμης και του καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιου Κωνσταντόπουλου.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ φέρεται να γνωμοδότησε για την πυρόσφαιρα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να υποστηριχθεί πως μια τέτοια μεταφορά ενέργειας και ανάφλεξη-καύση σιλικονούχου λαδιού θα μπορούσε να συμβεί στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο και με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης».
Τέμπη: Οι έρευνες από το εξωτερικό
Το κρατικό ίδρυμα RISE της Σουηδίας σημειώνει στα συμπεράσματά του, κατά τη Real News, ότι «οι ποσότητες καυσίμων που διέρρευσαν υπό τη μορφή εκνέφωσης δεν είναι γνωστές με σαφήνεια».
Στην έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης, σύμφωνα και με το Documento, επιβεβαιώνεται ότι «οι προσομοιώσεις που έγιναν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ μέσω του μοντέλου CFD ήταν σωστές».
Τονίστηκε, ωστόσο, ότι οι ερευνητές δεν μπορούν «να προσδιορίσουν τον τύπο και την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου που εμπλέκεται».
Το βελγικό πανεπιστήμιο δεν εκλήθη ποτέ να γνωμοδοτήσει για την πυρόσφαιρα, αλλά για να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία των μοντέλων προσομοίωσης της έρευνας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αποκλείονται κατηγορηματικά τα έλαια σιλικόνης ως αιτιώδης ουσία της πυρκαγιάς που ακολούθησε.
Μάλιστα,γίνεται λόγος για εύφλεκτο αλλά άγνωστο πτητικό υλικό που προκάλεσε την πυρκαγιά και οδήγησε στην εμφάνιση μιας «πυρόμπαλας» με τη μορφή μανιταριού.
Επίσης, τονίζεται ότι «η έκρηξη συνδέεται με ποσότητα καυσίμων έως 2,5 τόνων που ήταν κρυμμένη πιθανόν στο πίσω μέρος της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας».