Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της Ελλάδας στην 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών, με το σχετικό αίτημα της Αθήνας για τα F-35 να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες υπογραφές και μέσα στις επόμενες μέρες να αποστέλλεται στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η LoR για LoA, η επιστολή δηλαδή με την οποία η Ελλάδα θα ζητά τη δέσμευση F-35 και την κοστολόγηση του προγράμματος, θα περιλαμβάνει μια Μοίρα των 20 αεροσκαφών αλλά και το δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 20, ώστε μελλοντικά η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο πλήρεις Μοίρες F-35.
Στην απάντηση που θα έρθει έπειτα από μερικούς μήνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα περιγράφονται το κόστος για την απόκτηση των αεροσκαφών, οι απαραίτητες υποδομές και η διαδικασία της εκπαίδευσης για τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς.
Η διαπραγμάτευση με την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ίσως και εντός του 2023, με τα πρώτα αεροσκάφη να φτάνουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027. F-35 ωστόσο πρόκειται να προσγειωθούν πολύ νωρίτερα σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες τα «αόρατα» μαχητικά αναμένονται στη Σούδα, συνοδευόμενα από F-15, προκειμένου να ενισχύσουν την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία ώστε να εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα ελληνικά «φτερά» άλλωστε είχαν πολλές ευκαιρίες να πετάξουν μαζί με F-35 κατά τη διάρκεια ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, με τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μαχητικού.
Οι συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς στα μέσα Ιουλίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάμεσα στα σημαντικά ραντεβού που θα έχει εκεί θα επισκεφτεί και το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τέξας.
Ασπίδα 5ης γενιάς στο Αιγαίο τα F-35
Το µοναδικό διαθέσιµο αεροσκάφος 5ης γενιάς ενσωµατώνει τεχνολογίες όπως τα χαρακτηριστικά Stealth, το Networked Warfare και το Sensor Fusion που το καθιστούν ανώτερο άλλων µαχητικών και του δίνουν σηµαντικά πλεονεκτήµατα -ακόµη και µε µικρό αριθµό αεροσκαφών- ιδιαίτερα απέναντι σε αντιπάλους που δεν διαθέτουν F-35. Τα F-35 µπορούν να µεταφέρουν όλα τα προηγµένα όπλα που ήδη χρησιµοποιούν τα F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας, επιτρέποντας οικονοµία και διαλειτουργικότητα µε τις πολεµικές µοίρες των ελληνικών F-16.
Σε περίπτωση που τελικά και η Τουρκία αποκτήσει στο µέλλον αµερικανικά F-35, η Πολεµική Αεροπορία θα βρίσκεται ένα βήµα µπροστά. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ολιγοήµερης κρίσης -που θεωρείται ως το πιθανότερο ενδεχόµενο-, η ταχύτητα και η αποτελεσµατικότητα για την απόκρουση των επιθέσεων του αντιπάλου θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση ισχυρής διαπραγµατευτικής θέσης, τόσο κατά τη διάρκεια, αλλά και µετά την πιθανή στρατιωτική κρίση.
Το F-35 είναι εξοπλισμένο με το κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays- ενεργητικό radar ηλεκτρονικής σάρωσης).
Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική και πλήρη εικόνα (integrated picture) του πεδίου μάχης.
Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να λάβει στο κράνος του πολλαπλά στοιχεία από τους αισθητήρες του αεροσκάφους μέσω των Distributed Aperture System (DAS) και Helmet Mounted Display System.
https://youtu.be/oGAepadiPBY
Αλκιβιάδης Στεφανής: «Το τοπίο αλλάζει με την απόκτηση των F-35»
Για την τουρκική προκλητικότητα και τις στενευμένες και αποτελεσματικές κινήσεις της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα μίλησε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, τονίζοντας ότι η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε τακτικισμούς.
Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην επιλογή του να μην θέσει τις αναθεωρητικές αξιώσεις της Τουρκίας στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι εάν έκανε κάτι τέτοιο θα αποτύγχανε παταγωδώς.
Αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει ολιστικές προσπάθειες αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικό, επιχειρησιακό, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί που έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, τόσο σε αέρα όσο και στη θάλασσα, έχουν διαμορφώσει πλέον ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό με την αναβάθμιση των F-16 και την είσοδο στην εποχή των F-35, «τότε πλέον το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό».
Τέλος στο ερώτημα εάν ανησυχεί για ένταση με την Τουρκία, απάντησε ότι μια χώρα σαν τη δική μας δεν την φοβίζει τίποτε, γιατί έχει γνώση, εμπειρία, ξέρει πώς να χειριστεί την κάθε κατάσταση και η λέξη «φόβος» είναι εκτός λεξιλογίου.
Πηγή: The Standard