20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Στη Βουλή ο νέος σωφρονιστικός κώδικας – Τι αλλάζει με τις προσφυγές κρατουμένων

    Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας βρέθηκε και πάλι στην Βουλή, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ενημέρωσε σήμερα Δευτέρα (17/10)  τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η ενημέρωση έγινε έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, Βουλευτή Λάρισας.

    Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα άρθρα που αναφέρονται στη θέσπιση του ειδικού ένδικου μέσου, που τίθεται στη διάθεση των κρατουμένων και το οποίο καλύπτει το κενό που υπάρχει στην ισχύουσα νομοθεσία, ενώ εναρμονίζεται πλήρως με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη νομολογία του ΕΔΔΑ και στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο άρθρο 6Α στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης και η δίκαιη ικανοποίησή τους. Πλέον οι κρατούμενοι, που θεωρούν ότι οι συνθήκες κράτησης επιβαρύνουν ή δύνανται να επιβαρύνουν την σωματική ή ψυχική τους υγεία, θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό ψήφιση ένδικου βοηθήματος. 

    Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, όχι μόνο για το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και για τις υπόλοιπες πρόνοιες του νομοθετήματος, του οποίου η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ξεκινάει την Τρίτη 18/10/2022.


    Συνοψίζοντας, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πώς, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ο αναμορφωμένος Σωφρονιστικός Κώδικας αποτελεί κείμενο νόμου με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, πλήρως εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προτάσεις, με έμφαση στον σωφρονισμό των κρατουμένων, τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν και να μπορέσουν να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μετά την έκτιση της ποινής τους.

     




    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ