Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο ΙΣΘ προχώρησε σε αίτημα για αύξηση των ΜΕΘ στον πρωθυπουργό της χώρας.
Την αναγκαιότητα της αύξησης του αριθμού κλινών ΜΕΘ Παίδων αλλά και των κλινών ΜΕΘ Εγκαυματιών στη Θεσσαλονίκη επισήμανε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Θέτοντας αυτό το ζήτημα, ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη οι κλίνες ΜΕΘ Παίδων δεν ξεπερνούν τις 8 και πρότεινε, μέχρι την ολοκλήρωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, να αυξηθούν άμεσα διότι, όπως είπε, οι ανάγκες πολλές φορές αποδεικνύονται μεγαλύτερες. «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην αντιμετώπιση των εγκαυματιών, όπου η Θεσσαλονίκη διαθέτει μόνο μία μονάδα εγκαυμάτων με τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας -για τέτοιου είδους περιστατικά- στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου» πρόσθεσε ο κ. Νίτσας.
Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οικογενειακό Γιατρό, ο κ. Νίτσας επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ένταξη όλων των γιατρών που το επιθυμούν στο σύστημα, καθώς αυτό μέχρι στιγμής δεν ισχύει. «Για τη συλλογική σύμβαση, ένα άλλο ψηφισμένο μέτρο, των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) πρέπει να προχωρήσει άμεσα διότι κι εδώ μέχρι στιγμής, με ευθύνη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, “λιμνάζει”. Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους εργαστηριακούς και κλινοεργαστηριακούς συναδέλφους είναι ότι το clawback, το οποίο πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Τον τελευταίο μήνα φτάσαμε στο 45%, πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο ΠΙΣ για επιβολή φόρου στα καπνικά προϊόντα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Ο κ. Νίτσας τόνισε ακόμη ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα καταθέτει και τις δικές του προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».
«Η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, η οποία να συνδυασθεί με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για τους νέους γιατρούς ώστε να στελεχώσουν το “γερασμένο” σύστημα, όπως επίσης να δοθούν κίνητρα για στελέχωση ειδικοτήτων, όπως η αναισθησιολογία και για τη στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων, στα οποία οι διαγωνισμοί για προσλήψεις κατά 40 με 50% καθίστανται άγονες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους. Οι δε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού πρέπει να ολοκληρώνονται άμεσα ώστε να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν, τα οποία θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα μετά τις συνταξιοδοτήσεις στο ΕΣΥ μέσα στο 2023» σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Ο κ. Νίτσας ανέφερε ακόμη ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και το ΕΣΥ ήταν και είναι σημαντική και πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε καθοριστική στην περίοδο της πανδημίας ενώ σήμερα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ενεργή. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η άρση γραφειοκρατικών προσκομμάτων εξαιτίας των οποίων, για να ολοκληρωθούν προσλήψεις συναδέλφων “με μπλοκάκι” ή επικουρικών, χρειάζονται τρεις μήνες. Οι προσλήψεις προτείνουμε να γίνονται άμεσα από τα νοσοκομεία χωρίς τη χρονοβόρα γραφειοκρατική παρεμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών και του υπουργείου. Επίσης να προχωρήσει η θέσπιση της άμεσης βραχυχρόνιας αναπλήρωσης (LOCUM) γιατρών του ΕΣΥ που θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών του».