19.3 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Θλίψη και απόγνωση: Δεκαπενταύγουστος στα καμένα – Ελάχιστες οι δυνατότητες φυσικής αναγέννησης στην Αττική

    Ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης φέτος δε βρίσκει όλους τους ανθρώπους χαμογελαστούς και ανέμελους γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Πολλοί συμπολίτες μας φέτος θα κάνουν Δεκαπενταύγουστο με φόντο το ασπρόμαυρο τοπίο και την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική τις προηγούμενες ημέρες.

    Η κάμερα του OPEN βρέθηκε στον Βαρνάβα για να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις περιουσίες τους και τους κόπους μια ολόκληρης ζωής από την πύρινη λαίλαπα. Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν.

    «Εκείνες τις ώρες που ερχόταν η φωτιά ήμουν εγώ και ο γιός μου με λάστιχα, ευτυχώς είχαμε νερό. Σπίτι και ζωή είναι ένα πράγμα, δεν διαφέρουν. Αν χάσω το σπίτι έχασα και τη ζωή μου. Που θα πάω να κοιμηθώ; Που θα φάω, που θα πιώ; Ποιος θα με κοιτάξει; Κανένας», δηλώνει με δάκρυα στα μάτια ένας κάτοικος.


    Ένας κάτοικος που είδε τις φλόγες να καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειές του δήλωσε: «Δεν υπάρχει δύναμη, γιατί αυτά (σ.σ οι καλλιέργειες) είναι θέμα χρόνων, δεν γίνονται σε ένα και δύο χρόνια. Κάποια από αυτά τα είχε φτιάξει ο πατέρας μου, τα έφτιαξα εγώ, τα έφτιαξε ο γιος μου. Με τι κουράγιο να μπω τώρα εγώ να τα φτιάξω; Από που να ξεκινήσω;»

    Ο κύριος Θανάσης ο οποίος έχασε το σπίτι του από τη καταστροφική φωτιά μένει με την οικογένειά του στη καμένη βεράντα, καθώς είναι ο μόνος χώρος του σπιτιού που δεν παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις φλόγιες: «Μια ζωή ολόκληρη για να φτιάξουμε αυτό το σπίτι, να μείνουμε με τα παιδιά μας, με την οικογένειά μας. Δεν έχουμε τίποτα άλλο, αυτή είναι η περιουσία μας. Ήταν εδώ ο γιός μου και πάλεψε πολύ σκληρά μόνος του με τη φωτιά. Εδώ θα μείνουμε στη βεράντα, τι να κάνουμε, που να πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.


    Συγκλονιστικά είναι επίσης όσα μοιράζεται η κυρία Κατερίνα, η οποία πάλευε να βοηθήσει ηλικιωμένους να εκκενώσουν τα σπίτια τους την ίδια ώρα που η φωτιά έκαιγε το δικό της. «Σε αυτή την ηλικία τώρα να είμαι άστεγη. Αυτό εδώ το σπίτι είναι το μόνο σπίτι που είχα, πιά όμως δεν το έχω. Την ώρα που σώζαμε παππούδες και γιαγιάδες καιγόταν και το σπίτι μου».

    «Καμπανάκι» για την Αττική

    Χιλιάδες καμένες εκτάσεις άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική ξεκινώντας από τον Βαρνάβα και φτάνοντας μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Η εικόνα της επόμενη ημέρας είναι αποκαρδιωτική ενώ οι ειδικοί εκφράζουν τον βαθύ προβληματισμό του για το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην πολυπληθή περιφέρεια της Ελλάδας.

    Ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές, της WWF Hellas, Ηλίας Τζηρίτης, μίλησε επ’ αυτών στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    «Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε ζήσει να έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική. Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της και το οξύμωρο είναι ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στην χώρα. Και επαγγελματικές και εθελοντικές, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Το βλέπουμε με εμφατικό τρόπο, και στην περίπτωση της ΒΑ Αττικής που καίγεται εμφατικά από το 1981», είπε αρχικά.

    Και συνέχισε ο κ. Τζηρίτης για το εάν αποκαθίσταται η φύση: «Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στην ΒΑ Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09. Που σημαίνει ότι κάποια δεν έχουν πια την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν. Κάποια κομμάτια βλάστησης θα τα χάσουμε για πάντα. Αυτό γίνεται σε Χίο, Αχαΐα, Λαύριο. Βλέπουμε ότι οι φωτιές ξαναμπήκαν σε σημεία που έχουν ξανακαεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα με βροχοπτώσεις, διάβρωση, χάνουμε χώμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για την απορρόφηση των υδάτων αλλά και για την τεχνητή αναδάσωση».

    «Στην Πεντέλη έχουν γίνει άπειρες αναδασώσεις και όλο αυτό χάνεται μέσα σε δύο μέρες. τα ζώα σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόζονται. Το πρόβλημα είναι κυρίως στα ερπετά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, και εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα πτηνά ή τα θηλαστικά μπορούν να μετακινηθούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με το πώς προσαρμόζονται τα είδη μετά από μία πυρκαγιά και πώς αυτό βοηθά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν», σημείωσε.

    Τρομάζει ο χάρτης με τις καμένες εκτάσεις

    Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής μετά τη φωτιά στην Αττική.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η φωτιά έχει ομοιότητες με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με το χάρτη, το 60% των περιοχών που κάηκαν στην τωρινή φωτιά της Αττικής, είχαν καεί ξανά το 2009 «γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ