Δικηγόρος που είχε εξαφανιστεί πριν από μια εβδομάδα και πλέον μέσα σε σχολή της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, βρέθηκε νεκρή χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίγιο.
Η αστυνομία «έκανε τη δουλειά της και βρήκε τη Μαρία Μπελέν. Λυπάμαι βαθιά για τον θάνατό της, η γυναικοκτονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη», τόνισε ο κ. Καρίγιο μέσω Twitter.
Το πτώμα της 34χρονης βρέθηκε στον λόφο Κασιτάγουα, περίπου 5 χιλιόμετρα από τη σχολή της αστυνομίας, σε προάστιο του Κίτο, όπου είχε πάει να δει τον σύζυγό της. Ο τελευταίος, πλέον βασικός ύποπτος για τον φόνο σύμφωνα με τις αρχές, τράπηκε σε φυγή. Η υπόθεση προκαλεί σκάνδαλο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Αντιδρώντας, επίσης μέσω Twitter, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε «βαθιά οδύνη» και «αγανάκτηση». «Η γυναικοκτονία της δεν θα μείνει ατιμώρητη και όλοι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε.
«Απειλούμαστε παντού!»
Περίπου χίλιοι άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα του Ισημερινού ως την έδρα της αστυνομίας για να απαιτήσουν δικαιοσύνη.
Εξοργισμένες διαδηλώτριες φώναζαν «δολοφόνοι, δολοφόνοι!» στους αστυνομικούς που επιτηρούσαν την κινητοποίηση. Άλλες κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «γυναικοκτόνο κράτος» ή «θέλουμε να ζήσουμε».
«Φτάνει πια, αισθανόμαστε πως απειλούμαστε παντού, όπου κι αν πάμε. Οι γυναίκες όχι μόνο δολοφονούμαστε στον δρόμο, δολοφονούμαστε κι από την ίδια την αστυνομία, που υποτίθεται ότι εγγυάται την ασφάλεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πάολα Πασμίνιο, 18χρονη φοιτήτρια νομικής που συμμετείχε στην πορεία.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις είχαν ήδη γίνει τις προηγούμενες ημέρες.
Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της Μαρίας Μπελέν είναι ο Χερμάν Κάσερες, ο σύζυγος του θύματος, αξιωματικός κι εκπαιδευτής στην ESP (Escuela Superior de Policía, «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας»). Κλήθηκε να καταθέσει δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση της δικηγόρου, όμως παραμένει άφαντος. Η σχολή ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της. Ο διευθυντής της απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.
«Πρόκειται για ειδεχθές έγκλημα που μας τραυματίζει και μιας ντροπιάζει όλους. Είναι απαράδεκτο το ότι ένας αστυνομικός στέρησε τη ζωή άλλου ανθρώπου, ενώ το καθήκον κάθε αστυνομικού είναι να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες», ανέφερε ο αστυνομικός θεσμός σε ανακοίνωσή του.
Η Μαρία Μπελέν μπήκε στην αστυνομική σχολή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 11ης Σεπτεμβρίου, πολύ ασυνήθιστη ώρα για επισκέψεις, διότι πήγαινε «τρόφιμα» στον άντρα της, «για αυτό ο σκοπός της επέτρεψε να μπει», σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας, τον στρατηγό Φάουστο Σαλίνας.
Αμοιβή 20.000 δολαρίων για τον εντοπισμό του υπόπτου
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προσφέρει αμοιβή 20.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του υπόπτου.
Στον Ισημερινό η γυναικοκτονία επισύρει ποινή ως και 26 χρόνια κάθειρξη. Στη χώρα αυτή οι δείκτες των εγκλημάτων έμφυλης βίας είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, τουλάχιστον 573 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το 2014 μέχρι σήμερα.
Όμως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένος. Σύμφωνα με το ίδρυμα ALDEA (Asociación Latinoamericana para el Desarrollo Alternativο, «Λατινοαμερικάνικη Ένωση για την Εναλλακτική Ανάπτυξη»), μόνο από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 206 γυναικοκτονίες στον Ισημερινό.