Νέα διάσταση φαίνεται ότι λαμβάνει πλέον ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη, καθώς η Ουκρανία έπληξε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, Storm Shadow.
Οι Storm Shadow είναι πύραυλοι κρουζ γαλλοβρετανικής παραγωγής.
Αναπτύχθηκαν το 1994 από τη Matra και την British Aerospace και πλέον κατασκευάζονται από την MBDA.
Storm Shadow είναι το βρετανικό όνομα του όπλου, ενώ στη Γαλλία χαρακτηρίζεται SCALP-EG.
Για να ανταποκριθεί στην απαίτηση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για έναν πιο ισχυρό πύραυλο κρουζ ικανό να εκτοξευτεί από πλοία επιφανείας και υποβρύχια και ικανό να χτυπήσει στρατηγικούς και στρατιωτικούς στόχους με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, η MBDA France άρχισε την ανάπτυξη του Missile de Croisière Naval (MdCN )το 2006.
Storm Shadow: Η ιστορία των πυραύλων
Η πρώτη δοκιμαστική βολή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013 και ήταν επιτυχής. Το MdCN λειτουργεί με γαλλικές φρεγάτες FREMM από το 2017 και εξοπλίζει επίσης τα γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια επίθεσης Barracuda, τα οποία τέθηκαν σε επιχειρησιακή υπηρεσία το 2022.
Το 2017, υπογράφηκε κοινή σύμβαση για την αναβάθμιση των αντίστοιχων αποθεμάτων Storm Shadow/SCALP σε γαλλικό και βρετανικό στρατό.
Από το 2023, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν παραδοθεί στο Κίεβο σε μεγάλες ποσότητες. Πολλά ρωσικά πλοία είτε βυθίστηκαν είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από αυτά.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Ιταλία αναπτύσσουν από κοινού το Future Cruise/Anti-Ship Weapon για να αντικαταστήσει το SCALP/Storm Shadow και τους αντίστοιχους αντιπλοϊκούς πυραύλους κάθε χώρας έως το 2028 και το 2034.
Βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα
Ο πύραυλος ζυγίζει περίπου 1.300 κιλά, με συμβατική κεφαλή 450 κιλών. Έχει μέγιστη διάμετρο σώματος 48 εκατοστά και άνοιγμα φτερών τρία μέτρα.
Προωθείται με ταχύτητα 0,8 Mach από έναν κινητήρα Microturbo TRI 60-30 και έχει αυτονομία περίπου 250 χιλιόμετρα.
Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από πολλά διαφορετικά αεροσκάφη: το Saab Gripen, το Dassault Mirage 2000, το Dassault Rafale, το Panavia Tornado, το ιταλικό Tornado IDS και το βρετανικό Tornado GR4 (αποσύρθηκε), αλλά και ένα τροποποιημένο Sukhoi Su-24.
Ο πύραυλος Storm Shadow ενσωματώθηκε στο Eurofighter Typhoon ως μέρος του Phase 2 Enhancement (P2E) το 2015, αλλά δεν θα τοποθετηθεί στα F-35 Lightning II.
Πώς λειτουργεί
Η κεφαλή BROACH του Storm Shadow διαθέτει μια αρχική διεισδυτική γόμωση για να «καθαρίσει» το χώμα ή να εισέλθει σε μια αποθήκη, και στη συνέχεια μια ασφάλεια μεταβλητής καθυστέρησης για τον έλεγχο της έκρηξης της κύριας κεφαλής.
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι είναι τα κέντρα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης και αποθήκευσης πυρομαχικών, πλοία επιφανείας και υποβρύχια στο λιμάνι, γέφυρες και άλλοι στρατηγικοί στόχοι υψηλής αξίας. Ο πύραυλος είναι fire and go και προγραμματίζεται πριν από την εκτόξευση. Μόλις εκτοξευθεί, δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να δοθεί εντολή να αυτοκαταστραφεί και οι πληροφορίες στόχου δεν αλλάζουν.
Οι σχεδιαστές αποστολών προγραμματίζουν το όπλο με λεπτομέρειες για τον στόχο και την αεράμυνα του.
Ο πύραυλος ακολουθεί μια διαδρομή ημιαυτόνομα, σε χαμηλή διαδρομή πτήσης που καθοδηγείται από GPS και χαρτογράφηση εδάφους στην περιοχή-στόχο.
Όταν φτάσει κοντά στον στόχο, ο πύραυλος παίρνει λίγο ύψος για να αυξήσει το οπτικό του πεδίο. Μόλις γίνει το «ταίριασμα» με την αποθηκευμένη εικόνα του στόχου, με κάμερα υπέρυθρων, ο πύραυλος καταδύεται στον στόχο.
Η Ελλάδα και οι άλλοι κάτοχοι
Με πυραύλους Storm Shadow είναι εξοπλισμένος και ο ελληνικός στρατός.
Το 2000 και το 2003 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρήγγειλε 90. Το 2022 περισσότεροι πύραυλοι Storm Shadow παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν για να εξοπλίσουν τα Rafale.