17.4 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
More

    Τι είναι το εξώδικο: Μπορώ να στείλω χωρίς δικηγόρο; Τι κάνω αν έρθει σε μένα

    Το εξώδικο είναι ένα έγγραφο το οποίο συντάσσεται, κατά κανόνα, από δικηγόρο και κοινοποιείται σε αυτόν που απευθύνεται με Δικαστικό Επιμελητή, ο οποίος συντάσσει και σχετική έκθεση επίδοσης και παραλαβής του εξωδίκου από το άτομο στο οποίο αυτό απευθύνεται.

    Αυτό που διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο, είναι ότι γίνεται βέβαιο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο παραλήπτης έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του εξωδίκου.

    Καθώς επίσης το εξώδικο φέρει βέβαιη χρονολογία, καθίσταται ένα έγγραφο με αυξημένη αποδεικτική ισχύ.



    Διαβάστε επίσης: Πότε μπορώ να κάνω μήνυση και πόσο κοστίζει – Πότε γίνεται αυτεπάγγελτα


    Τι συνέπειες έχει το εξώδικο;

    Σκοπός του εξωδίκου δεν είναι μόνο η κατοχύρωση της αποδεικτικής ισχύος του, αλλά συχνά είναι η πρόσκληση και η προσπάθεια εξεύρεσης μίας συναινετικής και εξωδικαστικής λύσης στην διαφορά που έχει ανακύψει ανάμεσα σε αυτόν που στέλνει το εξώδικο και σε αυτόν στον οποίο απευθύνεται.


    Παράλληλα, με το εξώδικο μπορεί κανείς να προσκαλέσει κάποιον να προβεί σε κάποια πράξη ή να σταματήσει τη διενέργεια κάποιας πράξης που παραβιάζει νόμιμο δικαίωμα ή βλάπτει τα συμφέροντα του αποστολέα.

    Παραδείγματος χάριν, μια εξώδικη όχληση μπορεί να αφορά σε πρόσκληση για ρύθμιση της επικοινωνίας με τα τέκνα ή άλλων θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα μετά τη διάσπαση του γάμου ή τη διαμαρτυρία για τη συμπεριφορά κάποιου, η οποία προσβάλλει τα δικαιώματα του εξωδίκως διαμαρτυρόμενου.

    Επιπλέον, με το εξώδικο μπορεί να κοινοποιείται κάποια μονομερής δήλωση ή πράξη (υπαναχώρηση, ανάκληση πληρεξουσίου κλπ), η οποία παράγει άμεσα έννομες συνέπειες.

    Τέλος, όταν με το εξώδικο ζητείται η καταβολή κάποιου οφειλόμενου ποσού, οι τόκοι υπερημερίας θεωρείται ότι ξεκινάνε να τρέχουν από την ημέρα που επιδόθηκε το εξώδικο στον οφειλέτη.

    Πότε το εξώδικο είναι υποχρεωτικό;

    Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η κοινοποίηση εξωδίκου είναι υποχρεωτική από το νόμο πριν προσφύγει κανείς ενώπιον των Δικαστηρίων. Τέτοια περίπτωση για παράδειγμα είναι στις μισθωτικές διαφορές, όπου για να ζητήσει κανείς την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και πληρωμής των οφειλόμενων ενοικίων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κοινοποίηση εξώδικης όχλησης προς τον μισθωτή, με την οποία προσκαλείται να καταβάλει νομιμοτόκως όλα τα οφειλόμενα μισθώματα, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, με επιφύλαξη προσφυγής ενώπιον των Δικαστηρίων αν παρέλθει άπρακτη η τασσόμενη προθεσμία.

    Τι πρέπει να κάνω όταν μου έρθει εξώδικο;

    Το εξώδικο μπορεί εκ πρώτης προσέγγισης να ακούγεται ως κάτι απλό (π.χ. σαν μία πρόσκληση ή μια έκφραση διαμαρτυρίας προς κάποιον), στην πραγματικότητα όμως είναι ένα πολύ σοβαρό έγγραφο, καθώς αφενός μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα ενόψει της προσφυγής ενώπιον των Δικαστηρίων ή αφετέρου να παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν το εξώδικο περιλαμβάνει μονομερείς απευθυντέες δηλώσεις (π.χ. υπαναχώρηση από σύμβαση, καταγγελία σύμβασης κοκ). Στις τελευταίες περιπτώσεις ενδέχεται ήδη, χωρίς καν τη προσφυγή στα Δικαστήρια, να έχει εκκινήσει κάποια προθεσμία για την άσκηση των δικαιωμάτων σας.

    Για το σκοπό αυτό, όταν λάβει κανείς κάποιο εξώδικο είναι σημαντικό να συμβουλευτεί άμεσα δικηγόρο ώστε να τον ενημερώσει επ’ ακριβώς για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ώστε να μην βρεθεί στη συνέχεια σε δυσχερή θέση.

    Δυστυχώς δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η επίδοση ενός εξωδικού δεν λαμβάνει την δέουσα σημασία με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στη συνεχεία, ενδεχομένως και μη αναστρέψιμα.

    Μπορώ να στείλω εξώδικο χωρίς δικηγόρο;

    Όπως ήδη αναφέραμε, το εξώδικο είναι ένα σημαντικό έγγραφο με αυξημένη αποδεικτική ισχύ, το οποίο μπορεί να δεσμεύσει τον αποστολέα αλλά και τον παραλήπτη, αναγνωρίζοντας καταστάσεις ή αποσπώντας ομολογίες.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που η κοινοποίηση ενός εξωδίκου, πρόχειρα και ατελώς συνταγμένου, συνεπάγεται τη δήλωση γεγονότων, τα οποία μπορούν αξιοποιηθούν από τον αντίδικο εν συνεχεία υπέρ του, να περιέχουν διατυπώσεις, που θα δυσχεράνουν την επίτευξη των συμφερόντων του αποστολέα ή ακόμα σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται να παραλείπονται ουσιώδη σημεία στο εξώδικο, προκαλώντας προβλήματα και έτσι το εξώδικο να λειτουργεί εν τέλει να δίνει την ευκαιρία σε αυτόν τον οποίον το έλαβε να υπερασπιστεί τη θέση του από καλύτερη βάση.

    Επιπλέον, το ίδιο το περιεχομένου του εξωδίκου, μπορεί όχι μόνο να δυσκολέψει τη θέση του αποστολέα για την υποστήριξη των θέσεων του, αλλά αν δεν διατυπωθεί προσεκτικά, να αποτελέσει και αιτία για την άσκηση νέων έννομων μέσων από αυτόν που το έλαβε (π.χ. συκοφαντική δυσφήμηση).

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα εξώδικο να συντάσσεται με προσοχή και πάντοτε από εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο δικηγόρο, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο του εξωδίκου θα συντελέσει στην υπεράσπιση των συμφερόντων του εντολέα του. Έτσι, θα αποφευχθεί αυτό που βλέπουμε διόλου σπάνια κατά την καθημερινή άσκηση της δικηγορίας μας, ήτοι τα εξώδικα αντί να λειτουργούν υπέρ αυτού που τα αποστέλλει να γίνονται εργαλείο υπέρ αυτού στον οποίο απευθύνονται.

    Με πληροφορίες από Iter-Legis



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ