20.6 C
Athens
13.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
More

    Τι σηματοδοτεί η επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν – Η κλιμάκωση τώρα στα χέρια της Τεχεράνης

    Το Ισραήλ πραγματοποίησε τις πρώτες ώρες της 26ης Οκτωβρίου τις αναμενόμενες και προαναγγελθείσες επιθέσεις στο Ιράν, τρεις εβδομάδες περίπου μετά την ιρανική επίθεση στην εβραϊκή επικράτεια με 180 βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

    Με αυτόν τον τρόπο το Τελ Αβίβ στέλνει ένα μήνυμα στο Ιράν ότι οι επιθέσεις θα λαμβάνουν απάντηση. Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός (IDF) αναφέρει ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε «σε απάντηση σε συνεχείς επιθέσεις πολλών μηνών από το καθεστώς του Ιράν εναντίον του Κράτους του Ισραήλ».

    Οι IDF εστίασαν σε στρατιωτικούς στόχους, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έπληξαν στρατόπεδα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης πυραύλων.


    Το Ισραήλ για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε στο Ιράν από αέρος, με την επιδρομή αυτή να σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς δεν υφίσταται πλέον «φράγμα φόβου» που υπήρχε στο Ισραήλ για επίθεση στο εσωτερικό του Ιράν.

    Η ένταση της απάντησης του Ιράν θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσο υφίσταται το «φράγμα φόβου» και από την πλευρά της Τεχεράνης για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.


    Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στα χέρια της ιρανικής ηγεσίας για το πώς θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση, καθώς επανειλημμένα έχει δεσμευτεί ότι θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε σημαντική ισραηλινή επίθεση.

    Σαν πρώτη αντίδραση, η Τεχεράνη δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε άμεση απάντηση, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από την αρχή τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κλίμακα της σοβαρότητας της ισραηλινής επίθεσης, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της επιδρομής και προστατεύοντας την εικόνα του καθεστώτος.

    Για το Ιράν, ασφαλώς είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Από τον πόλεμο με το Ιράκ, η Τεχεράνη δεν έχει υποστεί επιθέσεις στην επικράτειά της. Το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας βρίσκεται σε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Είναι εμφανές, ότι οι ηγέτες του Ιράν δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σ’ έναν περιφερειακό πόλεμο και είναι σαφές ότι οποιαδήποτε απάντηση στην ισραηλινή επίθεση μπορεί να τους φέρει πιο κοντά σε μια διευρυμένη σύγκρουση, την οποία απεύχονται, δεδομένης και της τεράστιας στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    τι σηματοδοτεί η ισραηλινή επιδρομή στο ιράν – η κλιμάκωση τώρα στα χέρια της τεχεράνης
    Φώτο Αρχείου (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

    Πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναμένεται να συστήσει στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ τι στάση θα πρέπει να κρατήσει το Ιράν στη συνέχεια μπροστά σε αυτήν την επίθεση, που μπορεί να ήταν σφοδρή, αλλά δεν στόχευσε υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Για τα πιο ριζοσπαστικά στελέχη του σιιτικού καθεστώτος της Τεχεράνης, η άμεση απάντηση στο Ισραήλ θα εξισορροπήσει την εξίσωση της αποτροπής έναντι του Τελ Αβίβ, όμως ασφαλώς ενέχει τον κίνδυνο να παρασύρει το Ιράν σε έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος ασφαλώς θα συνυπολογιστεί.

    Πηγές: CNN, The Jerusalem Post, Al Jazeera



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ