Στο εδώλιο του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αναμένεται να καθίσει σήμερα, εκτός απρόοπτου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος. Η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, που έρχεται έπειτα από απανωτές αναβολές, αφορά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου εκτός από τον κ. Κρέτσο, θα καθίσουν ακόμη και πέντε στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο οποίος ακυρώθηκε στη συνέχεια ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, όταν η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί αρχικά από τη Δικαιοσύνη ανασύρθηκε από το αρχείο, λόγω νέων στοιχείων. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, που άσκησε τελικά τον Απρίλιο του 2019 τις ποινικές διώξεις, ανέφερε στο πόρισμα του πως ο κ. Κρέτσος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη». Μάλιστα, ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο κ. Κρέτσος και οι συγκατηγορούμενοι του, έχει παραπεμφθεί και ο Ιωάννης Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Καλογρίτσα είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την εν λόγω υπόθεση, αποκαλύπτοντας τα περί εικονικής σύμβασης με λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο με την εμπλοκή του τότε Μεγάρου Μαξίμου και του Νίκου Παππά, προκειμένου να καταβληθεί η απαιτούμενη εγγύηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει και να ελέγχει τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνύτρια αναφορά που είχαν καταθέσει στον Άρειο Πάγο το 2016 βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μεταξύ άλλων σε αυτήν αναφερόταν πως η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της «προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».