19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Καραλήδες: Το χωριό «φάντασμα» της Εύβοιας που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό και ο φόβος των κατοίκων

    Οι σεισμικές δονήσεις στη Νότια Εύβοια έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, μετά τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε ολόκληρο το νησί το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου.

    Η επιστημονική κοινότητα το είχε πει εξάλλου, πως η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τα 5 ρίχτερ της 29ης Νοεμβρίου θα είναι πλούσια και με μεγάλη διάρκεια.

    Ο φόβος έχει φωλιάσει μέσα στους κατοίκους καθώς ενώ μεγάλωσαν θεωρώντας πως δεν κινδυνεύουν από σεισμούς, καθώς η περιοχή έχει τους λιγότερους σεισμούς σε όλη τη χώρα, ξαφνικά πρέπει να μάθουν να ζουν με τον Εγκέλαδο με τα σπίτια να αντέχουν ακόμα, αλλά για πόσο;


    Τα χωριά Μεσοχώρια, Ραπταίοι, Ζάρακες, Τσακαίοι είναι τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τους απανωτούς σεισμούς με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ως επί το πλείστο ηλικιωμένοι που έζησαν όλη τη ζωή τους χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσουν ούτε μία στιγμή για σεισμό.

    Ο μεγάλος φόβος των κατοίκων φυσικά είναι οι κατολισθήσεις, αφού όλοι αναφέρουν το χωριό Καραλήδες.


    Το χωριό αυτό, σύμφωνα με τον μύθο που έχει μείνει στο πέρασμα των ετών, ολόκληρο το χωριό χάθηκε κάτω από μία κατολίσθηση την οποία προκάλεσε ένας πολύ δυνατός σεισμός. Στη θέση του χωριού χτίστηκε το σημερινό Ελαιοχώρι.

    karalides evia 18 12 2022 2

    Όλα τα σπίτια και τις υποδομές του χωριού τα «κατάπιε» μία μεγάλη κατολίσθηση και οι τέραστιες πέτρες που έπεσαν ως αποτέλεσμα σεισμικής δόνησης με τους κατοίκους να αναγκάζονται να χτίσουν ένα νέο χωριό σε ψηλότερο σημείο και ασφαλέστερο. Το Ελαιοχώρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 230 μέτρων, στα 11 χλμ βόρεια από τα Στύρα με θέα το Αιγαίο και τον Νότιο Ευβοϊκό.

    Με μία πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνεις την καταστροφή που έχει προκληθεί, όμως αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα την περιοχή τότε μπορείς να αντιληφθείς πως μάλλον δεν πρόκειται περί μύθου όσα αφηγούνται οι παλαιότεροι.

    «Πέτρες και χώματα καταπλάκωσαν το χωριό και τώρα αν πας στη θάλασσα μπορείς να δεις τα πάντα ανακατωμένα. Τα σπίτια φαίνεται πως έχουν πλακωθεί από τις πέτρες», λέει κάτοικος γειτονικού χωριού.

    karalides evia 18 12 2022 3

    Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο ιερός ναός Αγίου Ζαχαρία και το νεκροταφείο ενώ μικρά παραδοσιακά σπιτάκια καλωσορίζουν τους επισκέπτες μαζί με μία πινακίδα για το ιατρείο του χωρίου, με την απόστασή του από τη Χαλκίδα να υπολογίζεται στα 82 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης και 46 χλμ από την Κάρυστο.

    Στενοί δρόμοι, απότομοι οδηγούν σε μία παραδοσιακή πέτρινη βρύση χτισμένη το 1886, ενώ αν παρατηρήσει κανείς την αρχιτεκτονική του χωριού, θυμίζει αρκετά κυκλαδίτικο νησί με τα περισσότερα σπίτια ωστόσο να είναι κλειστά κατά τον χειμώνα, αφού χρησιμοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι.

    Το Ελαιοχώρι μαζί με τον Πολυπόταμο αποτελούν την τοπική κοινότητα Πολυποτάμου που υπάγεται στην δημοτική ενότητα Στυρεών του Δήμου Καρύστου.

    Η ησυχία στο δρόμο για τους Καραλήδες είναι ανατριχιαστική αλλά η θέα μαγική με ένα σκηνικό καταπληκτικό.

    Από την πλευρά της θάλασσας φαίνεται η ζημιά που έχει υποστεί το βουνό με ορατά τα σημάδια μίας πρόσφατης καθίζησης.

    Βέβαια εάν δεν γνωρίζεις, ίσως και να μην καταλάβεις πως κάποτε κάτω από αυτό το σημείο βρισκόταν ένα ολόκληρο χωριό, πρέπει κανείς να είναι πολύ παρατηρητικός για να διακρίνει τα απομεινάρια των παλιών πλίθινων σπιτιών που έχουν εξαφανιστεί κάτω από φερτά υλικά.

    Το μόνο που σώθηκε από το χωριό είναι ένα παλιό σπίτι χωμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση μα και ένα μεγάλο δέντρο το οποίο αντέχει ακόμα στο χρόνο, παρόλο που οι ρίζες του είναι έξω από το έδαφος.

    Η παραλία έχει εξαφανιστεί ενώ οι περιβόητες «πλάκες Καρύστου» χάνονται μέσα στα νερά της θάλασσα με το σημείο να μην είναι προσβάσιμο.

    Στην παραλία ωστόσο έχουν μείνει κάποια παλιά πέτρινα κτίσματα τα οποία ίσως να χρησίμευαν για προστασία των καϊκιών μα έχουν ρημάξει τόσο από τις κατολισθήσεις και τις ζημιές των σεισμών, όσο και από τη διάβρωση της θάλασσας.

    Πηγή: evima.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ