Την Τετάρτη θα εκδώσει το Διεθνές Δικαστήριο την απόφασή του αναφορικά με το αν η Ρωσία έχει προβεί σε εγκλήματα πολέμου, κατόπιν της προσφυγής που κατέθεσε το Κίεβο, ζητώντας από το Δικαστήριο να εκδώσει διαταγή προς τη Μόσχα για να σταματήσει άμεσα την εισβολή.
Η δημόσια συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Τζόαν Ε. Ντόναχιου, θα διαβάσει την ετυμηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στις 26 Φεβρουαρίου η Ουκρανία προσέφυγε στο ΔΔ ζητώντας να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα και να διαταχθεί η Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, προτού να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.
Για «προστασία πληθυσμών» κάνει λόγο ο Πούτιν – Για «γενοκτονία» μιλούν στην Ουκρανία
Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την επέμβαση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι ήθελε να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό από μια γενοκτονία εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου. Η Ουκρανία χαρακτηρίζει «παράλογο και γελοίο ψέμα» αυτόν τον ισχυρισμό, αρνείται κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκε γενοκτονία και εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στερείται νομικής βάσης.
Το Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί θεσμό που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του πλέον αιματηρού πολέμου στην ιστορία, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946. Έχοντας ως στόχο να περιφρουρήσει αρχές όπως η «διεθνής νομιμότητα» και η τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη στερείται, ωστόσο, των απαραίτητων εργαλείων για να περιβάλλει τις αποφάσεις του με τον μανδύα της δεσμευτικότητας. Συνεπώς, τα πάντα εξαρτώνται από τη βούληση των κρατών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Σχετικά με τη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία είναι συμβαλλόμενα μέρη, με το Κίεβο να εξαπολύει κατηγορίες πως αυτή ακριβώς τη συνθήκη παραβιάζει η Μόσχα, με τις πολεμικές επιχειρήσεις που έχει αναλάβει ενάντια στην ουκρανική επικράτεια.