Οι «Ένοπλες Δυνάμεις σε Τροχιά Διαστήματος» τρέχουν τις εξελίξεις για την νέα εποχή στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Μια νέα Διεύθυνση που δεν λείπει από καμία οργανωτική δομή σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων απέκτησε πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Προκειμένου να καλυφθεί και η 5η διάσταση του σύγχρονου περιβάλλοντος πληροφοριακών επιχειρήσεων το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την αλλαγή της οργανωτικής δομής του, αφενός με την συγχώνευση των Διευθύνσεων Επικοινωνιών και Πληροφορικής σε μία ενιαία Διεύθυνση και αφετέρου με τη συγκρότηση μιας νέας Διεύθυνσης που θα ασχολείται αποκλειστικά με την επιχειρησιακή διάσταση του διαστήματος.
Σε μια εποχή που οι απειλές και οι προκλήσεις αυξάνονται, η χρήση του διαστήματος υπό την έννοια της αξιοποίησης και ανάπτυξης δυνατοτήτων είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ. Η νέα Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ έρχεται λοιπόν να καλύψει ένα κρίσιμο κενό. Μια μελέτη συμπερασμάτων των συγκρούσεων και κρίσεων που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος την τεράστια σημασία της εκμετάλλευσης της χωρικής διάστασης του διαστήματος μέσω των δορυφορικών συστημάτων για την συλλογή και την αναμετάδοση των πληροφοριών.
Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε τροχιά Διαστήματος», που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Γ5) και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ».
Στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την νεοσύστατη Διεύθυνση Γ5 ως προς την απόκτηση τεχνογνωσίας στο επιχειρησιακό πεδίο του Διαστήματος, με σκοπό την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής τους. Επίσης επεσήμανε τη συμμετοχή του ΓΕΕΘΑ σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε σημαντικές διεθνείς δράσεις και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης όπως η άσκηση για το Διάστημα με την επωνυμία «ASTΕRX 22» και το 2ο Ιδρυτικό Συνέδριο του «NATO SPACE CENTER of EXCELLENCE» που θα πραγματοποιηθούν αμφότερα στη Γαλλία, χώρα με την οποία η στρατιωτική μας συνεργασία αναβαθμίζεται συνεχώς μεταξύ άλλων και στο πεδίο του Διαστήματος, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους Προέδρους των ΣΕΚΠΥ, ΕΒΙΔΙΤΕ και τον Αντιπρόεδρο της ΕΕΛΕΑΑ για την παρουσία τους στην Ημερίδα καθώς και τους εκπροσώπους των παρευρισκόμενων εταιριών τους για την συνεργασία τους με τις ΕΔ.
Με τα το πέρας της Ημερίδας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αθανάσιο Στάβερη – Πολυκαλά, με τον οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με τις ΕΔ και την Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ.
Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) (https://www.hellenic-asi.org/) Δρ. Αθανάσιος Πότσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κ. Τάσος Ροζολής, ο Πρόεδρος της ΕΑΒ κ. Ιωάννης Κούτρας και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης.
Το ΓΕΕΘΑ ανοίγει τις πύλες του Διαστήματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ