Τη στιγμή που στο Ισραήλ δείχνουν να «στοχεύουν» ως μέρος της «απάντησής» τους τις ενεργοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν, είτε αυτό αφορά τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ακόμη και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, με σκοπό να γονατίσουν οικονομικά την χώρα, οι Ιρανοί απειλούν να βάλουν φωτιά σε όλη την Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα εδώ και κάποιες ώρες οι Φρουροί της Επανάστασης χρησιμοποιούν κανάλια που ελέγχουν στο Telegram για να εξαπολύσουν απειλές που εάν πραγματοποιηθούν θα σημάνουν την κατάρρευση της Μέσης Ανατολής ως ενεργειακού πυλώνα.
The Islamic Revolutionary Guard Corps (IRCG) has been spreading Threats today across several of their Channels, claiming that if Israel decides to launch an Attack on the Iranian Oil Industry, then they will Retaliate with Strike against Oil Facilities in Azerbaijan, Oman, Saudi…
— OSINTdefender (@sentdefender) October 2, 2024
Συγκεκριμένα οι πηγές αυτές, ισχυρίζονται ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν αυτό θα απαντήσει με χτυπήματα ενάντια στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, το Ομάν, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πρόκειται για χώρες που συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με το Ισραήλ και οι οποίες αντιτίθενται στον ιρανικό «άξονα αντίστασης».
Το μεν Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ και λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ιράν για την κυριαρχία στον Αραβικό κόσμο, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι το αραβικό κράτος που είχε φτάσει πολύ κοντά στην ειρήνευση με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβράαμ που είχαν υπογραφεί την εποχή του Ντόναλντ Τράμπ.
Ενώ το Ομάν και λόγω θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων αρνείται να αποδεχτεί την «ηγεσία» του Ιράν στην περιοχή.
Όλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που είναι μάλιστα αυτές που προμηθεύουν με ενέργεια την Ευρώπη, μετά το «εμπάργκο» στο Ρωσικό πετρέλαιο. Οι συνέπειες φυσικά μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν ανυπολόγιστες τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ενεργειακό της μέλλον καθίσταται… αμφίβολο πια.
Η ελληνική «εμπλοκή»
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην φύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Σαουδική Αραβία συμμετέχει και η ελληνική πυροβολαρχία Patriot που τον Μάιο ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο.
Και μπορεί η ελληνική δύναμη που σταθμεύει στην Σαουδική Αραβία να έχει ως στόχο την προστασία από επιθέσεις που προέρχονται από την Υεμένη και τους Χούθι, όμως σε περίπτωση ιρανικών επιθέσεων θα κληθούν να αμυνθούν έναντι των ιρανικών επιθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ισραηλινά μέσα, επικαλούμενες πηγές αξιωματούχων τόνιζαν ότι η απάντηση του Ισραήλ θα έχει ως στόχο να προκαλέσει «σημαντική οικονομική ζημιά» στο Ιράν. Σημείωσε ακόμη ότι η αίσθηση είναι ότι η απάντηση «πρέπει να είναι σημαντική και πρέπει να έρθει σύντομα».
Πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου ή πυρηνικές εγκαταστάσεις;
Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τους πιθανούς στόχους του Ισραήλ είναι το εάν αυτό θα επιλέξει να πλήξει τις «κλασσικές» ενεργοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν όπως τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις από τις οποίες ο ενεργειακός πλούτος του Ιράν μεταφέρεται στο εξωτερικό ή θα επιλέξει να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Φυσικά, για να λάβουν χώρα αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον του Ιράν θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εξουδετέρωση μέρους της αεράμυνας του, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών αλλά ακόμη και … δολοφονιών ή και δολιοφθορών.
Όπως τονίζεται σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, μια επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία της χώρας.
Ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η επιβράδυνση της οικονομία της Κίνας, έχει μειώσει τη ζήτηση για το ιρανικό πετρέλαιο προκαλώντας προβληματισμό στην Τεχεράνη.
Γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και .. εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν, γεγονός που εξηγεί τις πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου περί «απελευθέρωσης» του από το ισλαμικό καθεστώς.