Τουρκικά ΜΜΕ ανεβάζουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για πρόκληση της Ελλάδας, που «στέλνει» τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά στον Άγιο Ευστράτιο, μόλις 80 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της ιστοσελίδας YeniSafak, αναφέρεται στην επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά στον Άγιο Ευστράτιο (Μπόζμπαμπα όπως το λένε οι Τούρκοι), υπηρετώντας το τουρκικό αφήγημα περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα οφείλει να μην διατηρεί στρατό στα νησιά της.
Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν βαριέται τις προκλήσεις καθώς αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το νησί Μπόζμπαμπα το οποίο έχει ανεπίσημο στρατιωτικό καθεστώς».
«Ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε το νησί που απέχει 80 χλμ από την Τουρκία και φωτογραφήθηκε με Έλληνες στρατιώτες» προσθέτει το ίδιο δημοσίευμα.
Να τονίσουμε πως το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ξανά για το θέμα των ελληνικών νησιών και το θέμα για την αποστρατιωτικοποίησής τους και είπε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά». Ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένει στα «δικαιώματα της Άγκυρας στο Αιγαί», καθώς μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα, όπως ο ίδιος.
«Αυτοί θα διοικούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον αγώνα εναντίον τριών τρομοκρατών στα νότια σύνορα της Τουρκίας; Αυτοί θα κάνουν δύσκολη τη ζωή στους τρομοκράτες; Αυτοί θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα της χώρας μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο; Αυτοί θα φέρουν στο τραπέζι τις δύο πλευρές για την ειρηνευτική επίλυση του πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Διαμαρτυρία» και από το Cnn Turk
Έτερη τουρκική ιστοσελίδα, συγκεκριμένα το Cnn Turk, αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη Χαρδαλιά στον Άγιο Ευστράτιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 50 επισκέψεις σε νησιά με ανεπίσημο στρατιωτικό καθεστώς.
Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.
Όπως επανειλλημμένως έχει τονίσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των «νήσων του Ανατολικού Αιγαίου». Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Ρουσέν Εσρέφ, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του.
Τουρκικά ΜΜΕ για τα ελληνικά μαχητικά στην Λήμνο
Σε άλλο της δημοσίευμα και πάλι η φιλοκυβερνητική YeniSafak, διαμαρτύρεται επίσης για την προσγείωση ελληνικών F-16 στην Λήμνο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 εμφανίζονται στη στρατιωτική βάση στη Λήμνο, την οποία η Ελλάδα υποχρεούται να αφοπλίσει σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923».
«Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα το αεροσκάφος, φορτωμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους, επιχειρούσε στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον Χαρδαλιά
Θυμίζουμε πως το μεσημέρι της Παρασκευήυς, Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά.
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αεροπορίας, πετούσε με κατεύθυνση τον Άγιο Ευστράτιο όταν παρενοχλήθηκε από τις τουρκικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την ώρα που το ελικόπτερο με τον Νίκο Χαρδαλιά βρισκόταν στον αέρα, ακούστηκε στον ασύρματο ότι «βρίσκεστε σε τουρκικό εναέριο χώρο». Ωστόσο οι χειριστές αδιαφόρησαν και συνέχισαν την πορεία τους.