Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα τρία στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων ήταν δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ανάμεσα στους πέντε νεκρούς είναι τα δύο παιδιά προέδρου της ελληνικής κοινότητας.
Ανάμεσα στα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που βρήκαν τραγικό θάνατο ήταν και η Ε.Α. με καταγωγή από το Ηράκλειο. Διέμενε στην Αθήνα και ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που «έσβησαν» στο φρικτό τροχαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσηλεύτρια στο 251 ΓΝΑ και η οικογένειά της έχει ήδη ενημερωθεί για τον χαμό της.
Η τραγική ιστορία της
Ο χαμός της Ε.Α. εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας.
Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.
Το κλίμα στο Ηράκλειο είναι βαρύ, καθώς η οικογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής της, με την είδηση του χαμού της Ε.Α. να έχει βυθίσει στο πένθος τους συγγενείς της.
Ακόμα μία νοσηλεύτρια και ένας υπαξιωματικός ήταν τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο στη Λιβύη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Διευκρινίσεις από το ΓΕΕΘΑ περί της αρχικής ενημέρωσης για «τραυματίες»
Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.
Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει:
«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.
Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.
Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».