Σε νέα ναυτική τραγωδία εξελίσσεται η επίθεση που δέχθηκε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Eternity C στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς επιβεβαιώθηκε η βύθισή του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τα μέλη του πληρώματος.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στην περιοχή, έξι ναυτικοί έχουν περισυλλεγεί από τη θάλασσα, ενώ τέσσερα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε τη Δευτέρα (7/7) περίπου 50 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Χοντάιντα.
Οι δράστες επιτέθηκαν στο πλοίο με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) και ταχύπλοα με ενόπλους.
Το Eternity C, το οποίο έφερε λιβεριανή σημαία και ανήκε σε ελληνικά συμφέροντα, μετέφερε χύδην φορτίο και είχε πλήρωμα 22 ατόμων – 21 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Ρώσος.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, τέσσερις ανεξάρτητες πηγές που ειδικεύονται σε θέματα ναυτικής ασφάλειας επιβεβαίωσαν τη βύθιση του πλοίου. Δύο από αυτές ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε ναυτικοί έχουν σωθεί μέχρι στιγμής, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι ενδείξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι μία ημέρα πριν είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο από την επίθεση στο επίσης ελληνόκτητο πλοίο Magic Seas, το οποίο ανακοίνωσαν ότι βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν την επίθεση στο MV Eternity C
«Καταδικάζουμε, τα χτυπήματα των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τους καλούμε να σεβαστούν πλήρως την απόφαση 2768 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αναμένεται να υπάρξει ευρεία καταδίκη των επιθέσεων στη ναυσιπλοΐα και επαναβεβαίωση της σημασίας του Ψηφίσματος 2722, το οποίο απαιτεί μηνιαία ενημέρωση για τις επιθέσεις των Χούθι στη θάλασσα και λήγει στις 15 Ιουλίου. Πολλά μέλη του Συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξουν την ανανέωση του. Παράλληλα θα υπάρξουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές.
Αναμένεται επίσης να δοθεί έμφαση στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στην προστασία των αμάχων και των κρίσιμων υποδομών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα πλήγματα στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, ιδίως της Χοντάιντα, η οποία διαχειρίζεται το 70% των εμπορικών εισαγωγών και το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.
Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να υποστηρίξουν την ανανέωση της εντολής της Αποστολής του ΟΗΕ για την Υποστήριξη της Συμφωνίας της Χοντάιντα (UNMHA), που λήγει στις 14 Ιουλίου.
Ο Χανς Γκρούντμπεργκ αναμένεται να ενημερώσει για τη συνάντηση του στις 2 Ιουλίου στο ‘Αντεν με τον Πρωθυπουργό της Υεμένης Σαλέμ Μπιν Μπουράικ, στην οποία συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη προόδου προς πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ο ΟΗΕ τότε είχε δηλώσει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος «ενθάρρυνε τον σχηματισμό μιας κοινής και αντιπροσωπευτικής διαπραγματευτικής ομάδας».
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί επίσης στην απαίτηση για «άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση» όλων των μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, ΜΚΟ και διπλωματών που κρατούνται αυθαίρετα από τους Χούθι από τον Ιούνιο 2024.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τομ Φλέτσερ αναμένεται να περιγράψει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου κάποιες περιοχές ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα λιμού έως τον Σεπτέμβριο.
Από τον Σεπτέμβριο 2025 έως τον Φεβρουάριο 2026, προβλέπεται ότι πάνω από 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 52% του πληθυσμού) θα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Η επιδείνωση αποδίδεται σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις, οικονομική κατάρρευση και μείωση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Φλέτσερ θα απευθύνει έκκληση για άμεση ενίσχυση του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Ανάγκης για το 2025 (HNRP), ύψους 1,42 δισ. δολαρίων με κύρια ανάγκη τα 589,6 εκατ. για διατροφική στήριξη.