Ο Τζώνη Καλημέρης, μεγάλος γνώστης της ελληνικής τηλεόρασης, με άρθρο του στο iefimerida. gr, εξηγεί τι ακριβώς συνέβη και δεν μεταδόθηκε ζωντανά η προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο:
«Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν ανέκαθεν για την ΕΡΤ την ευκαιρία να δείξει τις, συνήθως καλά κρυμμένες, τεράστιες ικανότητες που διαθέτει.
Οι αγώνες, όπως και αλλά σημαντικά τηλεοπτικά γεγονότα (events) που καλύπτει, λειτουργούσαν σαν ξυπνητήρι για τον οργανισμό. Έβγαινε από τον λήθαργο της και, για όσο διαρκούσαν οι αγώνες, έκανε τους Έλληνες υπερήφανους για τον δημόσιο τηλεοπτικό φορέα που συντηρούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αυτό άλλαξε σε αρκετά σημαντικό βαθμό τα τελευταία δυο χρόνια. Η νέα διοίκησή της κατάφερε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνει σημαντικά βήματα στην ψυχαγωγία και να δείξει ένα πολύ μοντέρνο πρόσωπο με την δημιουργία του Ertflix. Οι τηλεθεατές την ξαναέβαλαν στα τηλεκοντρόλ τους, η θεαματικότητα της ΕΡΤ1 ανέβηκε. Τα καλά λόγια και οι κριτικές, πράγμα πρωτάκουστο για την ΕΡΤ, αντικατέστησαν την γκρίνια και τον καταγγελτικό λόγο για τις πρακτικές της.
Από αγαπημένο σάκο του μποξ για όλους, ειδικούς και μη, της εκάστοτε αντιπολίτευσης (μονίμως) και των δημοσιογράφων που καλύπτουν το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, η τωρινή διοίκηση την έκανε συμπαθή και σοβαρή εναλλακτική πρόταση, σε ένα τοπίο στο οποίο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυριαρχούν τα realities και τα talent shows. Υπό νορμάλ συνθήκες, λοιπόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν η κορώνα στο κεφάλι της νέας ΕΡΤ. Δυστυχώς όμως, για εμάς και για εκείνη, το ξεκίνημα ήταν πολύ στραβό και, σε κάποιο βαθμό, αποτέλεσε πισωγύρισμα.
Πριν όμως αναφερθώ στις λεπτομέρειες της μη κάλυψης σε ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας του Πετρούνια, επιτρέψτε μου να αναλύσω το τεχνικό παρασκήνιο. Η τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων γίνεται από την εταιρεία Olympic Broadcasting Servises. Η πόλη που φιλοξενεί τους αγώνες δεν έχει καμία συμμετοχή στην τηλεοπτική κάλυψή τους. Η O.B.S. παράγει ένα βασικό σήμα, το λεγόμενο multilateral, γνωστό ως multi, για το περιεχόμενο του οποίου υπεύθυνος είναι ο σκηνοθέτης του κάθε αγωνίσματος. Από εκεί και πέρα, κάθε κράτος έχει την δυνατότητα να ζητήσει, με κάποιο αντίτιμο, την κάλυψη δικών του αθλητών, το λεγόμενο unilateral ή αλλιώς uni.
Αρκετό χρόνο πριν τους αγώνες, τα στελέχη των τηλεοράσεων των χωρών που καλύπτουν τους αγώνες πραγματοποιούν λεπτομερή σχεδιασμό των αναγκών τους. Με βάση και τις αθλητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων προγραμματίζουν, κλείνουν (booking) τα uni τους. Επειδή το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, χρειάζεται εμπειρία και αθλητική γνώση για να σχεδιαστεί το πλάνο. Η ΕΡΤ διαθέτει εξαιρετικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και την παράγωγη των αγώνων. Παρ’ όλα αυτά, την πάτησε.
Την πάτησε, γιατί υπολόγισε ότι ο σκηνοθέτης του αγωνίσματος δεν είχε άλλη επιλογή από το να δείξει την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια. Έλα όμως που είχε, και η προσπάθεια χάθηκε. Και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε προσπάθεια. Μιλάμε για την προσπάθεια ενός αθλητή ίνδαλμα, ενός υπερήρωα, ο οποίος έχει σοβαρότατες πιθανότητες να πάρει το Χρυσό. Πιθανώς δε, το απεύχομαι, ένα από τα πολύ λίγα, ίσως το μόνο που μπορεί να πάρει η Ελλάδα. Ήταν, αναμφίβολα, λάθος της ΕΡΤ που δεν ζήτησε uni. Για καλό και για κακό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Κλασική περίπτωση που ίσχυσε ο νόμος του Μέρφι. Πήγε το πράγμα στραβά.
Γνωρίζοντας αρκετούς από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή, είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει, με εξαίρεση την συγκεκριμένη προσπάθεια, σοβαρός προγραμματισμός. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς και την δημόσια τηλεόραση, η εικόνα αμαυρώθηκε πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι αγώνες. Διαφωνώ με τις ακρότητες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που ζητούν αίμα και ισοπεδώνουν καριέρες ετών, αντιλαμβάνομαι όμως τον θυμό των τηλεθεατών. Ελπίζω ότι, από εδώ και μπρος, η ΕΡΤ και οι άνθρωποί της θα δείξουν σε όλους μας ότι το Χαμένο Σήμα ήταν μια κακή απόφαση και ότι, από εδώ και μπρος, όλα θα γίνουν σωστά».