15 C
Athens
13.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Βαλένθια: «Με την αφή αναγνωρίζουμε τους νεκρούς»

    Η DANA (το ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο) ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο ανακοινώνουν οι μετεωρολόγοι και ο κίνδυνος πλέον φεύγει από τη Βαλένθια και ολόκληρη την Ισπανία.

    Όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γράντε Μαρλάσκα το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε – μετά λόγου γνώσης – ότι πρέπει να περιμένουμε περισσότερους νεκρούς. Ήδη έχουν φθάσει τους 207 μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο. Και διαβεβαίωσε ότι οι 160.000 άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν σε ό,τι χρειαστεί.

    Την Παρασκευή στους 1.200 στρατιώτες της UME που εργάζονται από την πρώτη στιγμή προστέθηκαν άλλοι 500 στρατιώτες από τον Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό. Έχουν την υποστήριξη σχεδόν 400 οχημάτων, περίπου είκοσι ελικοπτέρων, 18 drones και περισσότερων από 50 εκπαιδευμένων σκύλων.


    Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε ότι «θα κάνουμε ο, τι χρειαστεί για όσο χρειαστεί». Αναζητούν ανθρώπους, καθαρίζουν δρόμους ή διανέμουν βασική βοήθεια στον πληθυσμό. Βρίσκονται στην Utiel, στη Requena, στη Ribarroja, το Torrent, την Paiporta το Algemesí, Alfafar και παντού.

    Ακόμα και ομάδα ψυχολόγων βρίσκεται δίπλα τους. Ίσως, γιατί και οι ίδιοι χρειάζονται υποστήριξη όταν όπως λένε οι εκπαιδευμένοι δύτες «με την αφή μόνο» εντοπίζουν τους νεκρούς μέσα σε πλημμυρισμένα γκαράζ ή σε τούνελ γεμάτα λάσπη και σκουπίδια που παρέσυραν οι χείμαρροι και χωρίς καμία οπτική επαφή στα θολά και βρώμικα νερά.


    Το τριήμερο οδοιπορικό του ERT News ξεκίνησε από τη νότια είσοδο της πόλης της Βαλένθια όπου χιλιόμετρα κατεστραμμένων αυτοκινήτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά βρίσκονταν παραταγμένα επί της εθνικής οδού.

    Στη συνέχεια στο Δικαστικό Μέγαρο της Βαλένθια – όπου αρχικά στήθηκε το πρόχειρο νεκροτομείο. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετός ο χώρος του και τώρα οι σοροί μεταφέρονται στη Fira de Valencia – το εκθεσιακό κέντρο της Βαλένθιας.

    Ακολούθησε η Αλντάγια, η Παϊπόρτα, το Τορρέντ , η Αλφάφαρ, η Ουτιέλ, η Σενταβί, το Καστεγιάρ. Τα μέρη αυτά που συνιστούν τη «ζώνη μηδέν». Είναι τα νότια και δυτικά προάστια της πόλης της Βαλένθιας ουσιαστικά το κέντρο της Κοινότητας της Βαλένθιας με πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμύρια. Στο κέντρο της Αυτονομίας με περίπου 500.000 πληθυσμό όπου 36 πόλεις και χωριά εξέπεμπαν sos όλες αυτές τις ημέρες.

    Οι στρατιές των εθελοντών και από σήμερα και ο Ερυθρός Σταύρος βρίσκονται στην περιοχή. Ενισχυμένοι με φτυάρια, σκούπες, μάνικες και αντλίες βοηθούν στο καθάρισμα. Εθελοντές έρχονται από όμορες περιοχές της Ισπανίας και βοηθούν στο μάζεμα των σκουπιδιών και των κατεστραμμένων οικοσκευών και επίπλων που οι κάτοικοι βγάζουν στους δρόμους.

    «Η μεγάλη πλημμύρα» του 1957 και το Plan Sur

    Σαστισμένοι ακόμα οι κάτοικοι, μας περιγράφουν σκηνές τρόμου. Θα χρειαστούν καιρό για να ξεπεράσουν το σοκ που έζησαν από τη «μνήμη του νερού» που επιστρέφει στην αρχική πορεία του.

    Οι παλιότεροι δεν ξεχνούν τη «μεγάλη πλημμύρα» (gran riada) του 1957 όπου σύμφωνα με το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο επίσημα έχασαν τη ζωή τους 81 άνθρωποι αν και στην πραγματικότητα οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 300. Τότε οι ισχυρές βροχοπτώσεις έκαναν τον ποταμό Τούρια που διέσχιζε τη Βαλένθια αλλά και τους παραπόταμους Μάγρο και Τσέλβα να υπερχειλίσουν και να πλημμυρίσουν την πόλη.

    Με το «Plan Sur» έγινε εκτροπή του ποταμού για να αποφευχθούν μελλοντικές πλημμύρες. Μέχρι σήμερα που πλημμύρισαν όλα τα νότια και δυτικά προάστια. Και αναβιώνει πλέον όχι μόνο η μνήμη του νερού. Αλλά και της λάσπης.

    Πηγή: ertnews.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ