Υπό κράτηση μέχρι το πρωί της Τρίτης (24/3) όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή, θα παραμείνει ο γνωστός αντικέρ, Γιώργος Τσαγκαράκης.
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, υπεξαίρεσης αρχαίου μνημείου, απάτη και διακεκριμένη περίπτωση κατασκευής και διακίνησης έργων τέχνης με σκοπό την παραπλάνηση.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του, κύριος Κωνσταντίνος Γώγος, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως, «η ανακριτική διαδικασία θα μας δώσει την δυνατότητα να απολογηθούμε για όλα. Οι κατηγορούμενοι από την πρώτη στιγμή αρνούνται την κατηγορία».
Οι Αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη μιας γυναίκας υπαλλήλου του γκαλερίστα, η οποία είχε στην κατοχή της το Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα. Ο Γιώργος Τσαγκαράκης φέρεται να της έδωσε για να το φυλάξει, όταν διαπίστωσε την έρευνα σε βάρος του.
Της ασκήθηκε δίωξη για αποδοχή αρχαίου κινητού μνημείου μεγάλης αξίας που αποτελεί προϊόν εγκλήματος.
Ένα βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντικέρ, στο οποίο παρουσίαζε ένα Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα, σε συνδυασμό με μια καταγγελία πελάτη του πριν από 1,5 μήνα σχετικά με την αυθεντικότητα έργου τέχνης που είχε προμηθευτεί, στάθηκαν η αφορμή για την έρευνα σε αποθήκη στον Άλιμο.
Στο επίμαχο βίντεο, ο Τσαγκαράκης, εμφανιζόταν να παρουσιάζει το ευαγγέλιο, που όπως ανέφερε, «γράφτηκε το 1745, στη Βενετία. Καταρχάς να σας πω ότι είναι ένα πράσινο, μία πολυτελέστατη έκδοση Ευαγγελίου, λέγεται Ευαγγελιστήριο πιο σωστά».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο συλλέκτης, Στέλιος Γκαρίπης, έκανε λόγο για ένα «βαθύ λαρύγγι» που όπως ανέφερε, έδωσε στις Αρχές, «συγκεκριμένες πληροφορίες εδώ και 1,5 μήνα για τα έργα που έβλεπε να πωλούνται από τα δίκτυα του κυρίου Τσαγκαράκη.
Και εμείς στην Μύκονο πριν από 10 χρόνια, τον ξέραμε ως κοσμηματοπώλη που θέλησε να ανοίξει πιτσαρία γιατί οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση, η γκαλερί του Τσαγκαράκη, σημειώνει σχετικά με το ευαγγέλιο, «η εταιρεία ήδη έπραξε τα δέοντα προκειμένου να το παραδώσει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να αξιολογήσουν τη γνησιότητα, τη χρονολογία του και την πιθανότητα αγοράς του από το Ελληνικό Δημόσιο, διότι η εταιρεία δεν διαθέτει έμπειρο γνώστη θρησκευτικών και άλλων παρόμοιων αντικειμένων».
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την γνωστοποίηση της υπόθεσης, δεκάδες πολίτες επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Αστυνομία, καθώς δεν γνωρίζουν αν τα έργα τέχνης που είχαν προμηθευτεί από την επιχείρηση του Γιώργου Τσαγκαράκη, είναι γνήσια ή πλαστά.
