Την ανάγκη συντήρησης του ιστορικού «Βέλος», αλλά και το αγκυροβόλημά του σε ασφαλές σημείο όπου θα προφυλάσσεται από τις θαλασσοταραχές, θέτει ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. Παναγιώτης Χατζηπέρος και πρώην σημαιοφόρος του ιστορικού αντιτορπιλικού, μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για παραμονή του πλοίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Χατζηπέρος, υπηρέτησε στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και πήρε μέρος στην ανταρσία του 1973, ενώ προηγουμένως, η μεγαλύτερης εμβέλειας και στόχων κίνηση του λεγόμενου «Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973», είχε προδοθεί και η δικτατορία συνελάμβανε τους αξιωματικούς που είχαν στόχο την ανατροπή της. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσεμου Φυλακισθέντων κι Εξωρισθέντων Αγωνιστών 1967-74 και είναι ο άνθρωπος που φρόντισε το Βέλος να γίνει πλωτό μουσείο, ώστε «να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί».
Έχοντας ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με το πλοίο που υπηρέτησε, και έπειτα είδε επανειλημμένες φορές να πληγώνεται παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου να μεταφερθεί, στέλνει προειδοποίηση μέσω του Thesstoday.gr πως εάν το Βέλος επιστρέψει και πάλι στο θαλάσσιο χώρο δίπλα από Ποσιδώνιο, κινδυνεύει ακόμη και να βουλιάξει.
«Στόχος από το 1994, οπότε και κατάφερα να μετατραπεί το πλοίο σε μουσείο, είναι να σωθεί το Βέλος. Ένας στόχος που ισχύει έως σήμερα. Είμαι δεμένος συναισθηματικά με το καράβι και πρέπει να δέχεται σωστή συντήρηση, καθώς είναι 80 χρόνων. Απέναντι από το σημείο που βρισκόταν επί 4μισι έτη, στο “μάτι του Βαρδάρη”, έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Χρειάζεται να βγει σε δεξαμενή, να καθαριστεί και να ελεγχθεί από κάτω, γιατί οπωσδήποτε θα έχει ρήγματα. Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει αυτή η συντήρηση γιατί δεν υπάρχει δεξαμενή. Πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για μεταφορά, το πλοίο πρέπει να συντηρηθεί», δηλώνει ο κ. Χατζηπέρος.
«Το Βέλος θα είναι ασφαλές εντός του Λιμανιού Θεσσαλονίκης»
Ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα εξηγεί πως το δέσιμο του πλοίου απροστάτευτο στον Θερμαϊκό είναι απαγορευτικό, ενώ εκτιμά πως το «Βέλος» θα ήταν ασφαλές εντός του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. «Θα μπορούσε να μείνει εντός του λιμανιού, αλλά σε σημείο που να είναι επισκέψιμο και χωρίς να καταλαμβάνει χώρο που είναι παραγωγικός για το λιμάνι», επεξηγεί.
Ο πρώην σημαιοφόρος εκφράζει μέσω του Τhesstoday.gr την επιθυμία, τα 50 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα που συμπληρώνονται φέτος το καλοκαίρι, να εορταστούν πάνω στο πλοίο, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής εκδήλωσης, κάτι για το οποίο ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων κι Εξωρισθέντων Αγωνιστών 1967-74, θα αποστείλει και σχετικό αίτημα στον δήμο Θεσσαλονίκης. «To “Βέλος” είναι το πλοίο της Δημοκρατίας, που διατήρησε τη νίκη, την υπόληψη των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε τρωθεί. Είναι ευχή μου, τα 50 χρόνια Δημοκρατίας να εορταστούν πάνω στο πλοίο, στη Θεσσαλονίκη ως μια συμβολική γιορτή», υπογραμμίζει.