29.8 C
Athens
27.1 C
Thessaloniki
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Βία ανηλίκων: Σοκάρουν οι διάλογοι μαθητών στα social media και οι απειλές για ξυλοδαρμούς – «Δυστυχώς άμα το πουν… RIP»


    «Το να πουλάς τσαμπουκά και να λες ότι θα με δείρεις και μετά να έρχεσαι με τη μαμά σημαίνει ότι δεν έχεις τα… @@». Αυτή η φράση, με βάση τα στερεότυπα του παρελθόντος, θα πίστευε κανείς ότι ανήκει σε κάποιον σκληρό χούλιγκαν που μέσω της βίας προσπαθεί να κυριαρχήσει έναντι άλλων οπαδών.

    Όμως όχι. Αποτελούν λόγια μαθήτριας Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκτοξεύοντας απειλές δια των social media καλλιεργεί το έδαφος για μια μελλοντική επίθεση σε βάρος συνομίληκής της, αλλά στην πραγματική ζωή.

    Η χαρτογράφηση της βίας των ανηλίκων συνιστά μια δύσκολη εξίσωση τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα και για τους γονείς, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά. Αδιαμφισβήτητα εν έτει 2024 το σχολικό περιβάλλον σε ένα σημαντικό -αν όχι υπέρμετρο- βαθμό τείνει να εξελιχθεί σε άτυπο ρινγκ αλλά με… πρωταγωνιστές ανηλίκους.


    Ένα «πεδίο μάχης» με θύτες και θύματα. Και πολλές φορές χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ, η διαδικτυακή βία προηγείται εκείνης που αποτυπώνεται σε κάμερες και η οποία τις τελευταίες ημέρες απασχολεί έντονα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις σε Τούμπα, Πολίχνη, Γλυφάδα, Κρήτη – ο κατάλογος ολοένα και πυκνώνει.

    Η «ενορχήστρωση» πίσω από αυτή την έκρηξη αγριότητας στην πλειοψηφία της εντοπίζεται στα social media. Ανήλικα σε κλειστές ομάδες, σε groups στο Facebook, Instagram και σε άλλες πλατφόρμες σχεδιάζουν προσεκτικά τον τρόπο κατά τον οποίον θα βλάψουν ένα άλλο παιδί, συνήθως για ασήμαντη αφορμή.


    «Δυστυχώς άμα το πουν… RIP»

    Άλλωστε, μια απλή αναζήτηση του ThessToday σε γνωστές εφαρμογές αρκεί ώστε να επιβεβαιώσει ότι μικρά παιδιά εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν ακόμη και σε δημόσια σχόλια. Ενδεικτικά, μια ανήλικη έγραψε χαρακτηριστικά:

    «Μπρο μια τύπισσα στο βόλεϊ μου είπε από μήνυμα ότι θα το πει στον προπονητή μας, ότι την έκραξα, τι μου λες τώρα. Δύναμη κοριτσάρες μου».

    Για να πάρει την απάντηση από μια φίλη της, «δυστυχώς άμα το πουν… RIP (σ.σ. Rest In Peace = Αναπαύσου εν ειρήνη)» συνοδευόμενο από ένα εικονίδιο που απεικονίζει νεκροκεφαλή. Ενώ μια άλλη ανήλικη συμπλήρωσε «α καλά υπάρχουν ακόμα αυτές που το λένε παντού».

    Ωστόσο, οι συζητήσεις με περιεχόμενο τη βία δεν σταματούν εκεί. «Και από τσατ τη μαμά της έφερε» σχολίασε μια μικρή μαθήτρια και μια άλλη συνέχισε τον διάλογο: «χαχαχα. Δεν πάει πουθενά χωρίς τη μανούλα της».

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι η επίκληση ενός κώδικα αξιών είναι πλέον απαραίτητη. Και τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ThessToday από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την έξαρση της βίας των ανηλίκων υποδηλώνουν τη σκληρή πραγματικότητα:

    Μόνο το Α’ εξάμηνο του 2024 διαχειρίστηκε συνολικά 83.580 κλήσεις, στις 4 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης σε καθημερινή βάση δέχτηκε 462 κλήσεις στις 4 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης (Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 και στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, αναφορές κακοποίησης για 8 παιδιά, 1 συμβουλευτική για bullying, 3 συμβουλευτικές για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών (αυτοκτονικότητα, αυτοκτονικός ιδεασμός και αυτοτραυματισμός, χρήση ουσιών κ.λπ.), ενώ έλαβαν και διαχειρίστηκαν επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για 1.452 παιδιά (τις αναφορές για 320 παιδιά μέσω της εφαρμογής Cyber Tipline Hellas).

    Πηγή: Thesstoday



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ