Στη σύλληψη ενός μαθητή Λυκείου προχώρησε η Αστυνομία στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης που επεκτάθηκε σε 21 συνολικά πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος, για υπόθεση διακίνησης πορνογραφικού υλικού μέσω της εφαρμογής ντισκόρντ και για εκδικητική πορνογραφία.
Σύμφωνα με το ethessalia, η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου, μεταξύ των οποίων και ένας από τον Βόλο. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Συγκοινωνούντα Δοχεία» άρχισε στις 13 Ιουνίου και συνεχίστηκε μέχρι και 26 του μήνα, ενώ αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται, για πιθανούς επιπλέον δράστες.
Πληροφορίες, που έφτασαν από την Αθήνα, σημειώνουν πως έγινε έρευνα στο σπίτι του νεαρού στον Βόλο και κατασχέθηκαν όλες οι ηλεκτρονικές του συσκευές, όπου υπήρχε εγκατεστημένο το ντισκόρντ, προκειμένου να ερευνηθεί το υλικό. Παράλληλα συνδρομή στις έρευνες της ΔΗΕ φέρεται να παρείχε και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, όπως επίσης και εναντίον 31 (ένας αλλοδαπός) ακόμη ατόμων, μεταξύ των οποίων σε Φάρσαλα και Καρδίτσα. Σημειώνεται πως ήδη έχουν ταυτοποιηθεί 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα, θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία. Προκειμένου δε να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό.
Χρήστες του διαδικτύου, διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό, εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.
Το υλικό διέθεταν έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των εμπλεκομένων (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 32 κινητά τηλέφωνα, 39 σκληροί δίσκοι Η/Υ, 3 USB, 2 κάρτες μνήμης, τύπου SD, 11 φορητοί Η/Υ και τάμπλετ.