Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, για την «κύρωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας».
Υπέρ της κύρωσης τάχθηκε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε- επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση της αύριο στην Ολομέλεια.
«Η γεωπολιτική σημασία της Συμφωνίας είναι προφανής, καθώς αποτελεί σημαίνοντα χώρο οικονομικής διασύνδεσης και μεταβλητής ασφαλείας και ισορροπίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πέραν της περιφερειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο, η εν λόγω Συμφωνία προάγει τις επιδιώξεις της στρατιωτικής και αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, προωθώντας τις εθνικές μας θέσεις, οικοδομεί περαιτέρω σχέσεις φιλίας με την Πορτογαλία μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας στον αμυντικό τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και προσέθεσε: «Θα αναδείξει το στρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και ως αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη δημιουργία τόσο της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας όσο και στην ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική».
«Και μόνο το γεγονός ότι η χώρα μας είναι το μόνο κράτος της ΕΕ στο οποίο -ακόμα και μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου- απειλείται ευθέως η εθνική του κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα από μια γειτονική χώρα, -η οποία βεβαίως έχει θεσπίσει και μία απαράδεκτη απειλή πολέμου, casus belli, αν ασκήσουμε το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο- , καθορίζουν κατά πολύ τις προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας για την Ελλάδα, η οποία έχει έντονη παρουσία τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο μέσα από την άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας.
Ο Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «στις μέρες μας, έχουν εμφανιστεί ή έχουν αναβιώσει νέες προκλήσεις θέτοντας σε απειλή την περιοχή μας, όσο και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, διαμορφώνοντας σήμερα ένα εύθραστο γεωπολιτικό περιβάλλον» και κατέληξε:
«Σε αυτό το περιβάλλον, οι αμυντικές συμφωνίες μεταξύ συμμάχων και εταίρων, δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
Γιατί καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει μόνη της όλες αυτές τις προκλήσεις τις οποίες ζούμε αυτή την νέα εποχή. Γι αυτό και οι συμμαχίες είναι η πιο σημαντική εκδήλωση της ισορροπίας ισχύος».