Υποχρεωτική θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει ο Ρίσι Σούνακ εάν επανεκλεγεί.
Ο πρωθυπουργός είπε: «Γενιές νέων ανθρώπων δεν είχαν τις ευκαιρίες ή την εμπειρία που τους αξίζει και υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία μας σε αυτόν τον όλο και πιο αβέβαιο κόσμο».
Ο Σούνακ οραματίζεται «ένα νέο μοντέλο εθνικής υπηρεσίας» η οποία πιστεύει ότι θα «δημιουργήσει μια κοινή αίσθηση σκοπού μεταξύ των νέων μας και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας στη χώρα».
Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες και θα «συνεισφέρουν στην κοινότητά τους και στη χώρα».
Οι νέοι που δεν θα θέλουν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, θα υπηρετούν στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων ή άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες.
«Κανείς δεν θα φυλακιστεί εάν αρνηθεί τη θητεία», έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, έπειτα από τις εντάσεις που προκάλεσε η πρόταση.
Το Εργατικό Κόμμα απάντησε με μία ανακοίνωση που απορρίπτει την πρόταση ως μη κοστολογημένη. «Πρόκειται για άλλη μία απελπισμένη μη κοστολογημένη δέσμευση 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών από ένα Κόμμα των Τόρις που ήδη κατέρρευσε την οικονομία, εκτοξεύοντας τα στεγαστικά δάνεια».
Στο επιτελείο των Εργατικών, ο Στάρμερ προτείνει το δικαίωμα ψήφου στους 16άρηδες. Επίσης, θα «αναζωογονήσει» τα σχέδια του Ρίσι Σούνακ να απαγορεύσει στους νέους να καπνίζουν νόμιμα. Ο νόμος δεν πρόλαβε να επικυρωθεί αφού κηρύχτηκαν οι γενικές εκλογές. Ο Ρίσι Σούνακ υπεραμύνθηκε τη πρότασης, λέγοντας ότι είναι «απόδειξη της τολμηρής δράσης που είμαι διατεθειμένος να κάνω».
Η τελευταία μέτρηση του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων δείχνει 21 μονάδες διαφοράς μεταξύ των Εργατικών που ηγούνται και των Συντηρητικών. Το κόμμα Μεταρρύθμιση συγκεντρώνει 11% παίρνοντας την τρίτη θέση από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που συγκεντρώνουν 9%.
Πηγή: ertnews.gr