Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται η εφημερίδα, το 2018 εντοπίστηκαν συνολικά 6.457 άτομα που επιχειρούσαν να αναχωρήσουν παράτυπα από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου ή της Ρόδου με προορισμό τη Γερμανία. Για το 2019 ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη εντοπιστεί 4.301 άτομα στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται, πριν αναχωρήσει το αεροσκάφος, από τις αεροπορικές εταιρείες και την Ελληνική Αστυνομία, με τη συνεργασία και Γερμανών αστυνομικών- μία “επιτυχημένη” συνεργασία, όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Αυξημένες είναι όμως και οι παράτυπες αναχωρήσεις από την Ισπανία και την Ιταλία. Η WELT εκτιμά ότι οι εντατικοί έλεγχοι στα ηπειρωτικά σύνορα έχουν οδηγήσει πλέον πολλούς μετανάστες σε άλλες λύσεις- μεταξύ αυτών και η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Κάποιοι καταφέρνουν να παρακάμψουν τους ελέγχους κατά την αναχώρηση, αλλά εντοπίζονται στη συνέχεια στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το 2018 είχαν καταγραφεί 10.289 περιπτώσεις, στις οποίες μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα με αεροπορικό εισιτήριο. Για τους πρώτες επτά μήνες του 2019 καταγράφονται 6.175 περιστατικά- 3.016 σε πτήσεις από τη ζώνη Σένγκεν και 2.853 από τρίτες χώρες.
Παραμένει μία “γκρίζα ζώνη”
Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται στη Γερμανία πάνω από 10.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχει και μία “γκρίζα ζώνη” που ακόμη δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Την εικασία ενισχύουν οι πληροφορίες που δίνουν οι ίδιοι οι αιτώντες άσυλο, όταν συμπληρώνουν το απαραίτητο ερωτηματολόγιο: ο ένας στους τρεις λέει ότι έχει έρθει στη Γερμανία με αεροπλάνο. Σύμφωνα με τη WELT οι διακινητές προσπαθούν να παρακάμψουν τους ελέγχους με δύο τρόπους: είτε κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους σε γκέιτ που δεν γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος- κάτι που θα σήμαινε ότι έχουν πρόσβαση και σε ελεγχόμενους χώρους του αεροδρομίου- είτε τους εφοδιάζουν με ταξιδιωτικά έγγραφα που είναι νόμιμα, αλλά ανήκουν σε άλλους.
Πώς αντιδρούν οι Γερμανοί πολιτικοί στην εξέλιξη αυτή; Ο Άρμιν Σούστερ, εκπρόσωπος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ζητεί την εντατικοποίηση ελέγχων και την άμεση επιστροφή όσων εντοπίζονται με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ανιτθέτως, ο Ούλι Γκρετς από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), πιστεύει ότι τα στοιχεία περί αυξημένων παράτυπων αφίξεων είναι “peanuts”, όπως λέει χαρακτηριστικά, δηλαδή στατιστικά αμελητέα, αν αναλογιστούμε τη συνολική αύξηση της αεροπορικής κίνησης σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Γιοργκ Ράντεκ, αντιπρόεδρος της γερμανικής ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων (GdP) θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή Γερμανών αστυνομικών σε ελέγχους πριν από την αναχώρηση, όπως ήδη συμβαίνει στην Ελλάδα.
Πηγή: DW