20.2 C
Athens
15.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Υγειονομικοί κατά 19 δικαστών του ΣτΕ που απέρριψαν την αίτησή τους για υποχρεωτικό εμβολιασμό

    Το συνολικό ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ αξιώνουν ως αποζημίωση 176 υγειονομικοί υπάλληλοι από 19 δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι ως πλειοψηφία είχαν απορρίψει την αίτησή τους κατά της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Η αγωγή των υγειονομικών υπαλλήλων κατά των ανώτατων δικαστικών λειτουργών συζητήθηκε σήμερα, μέσα σε κλίμα έντασης, στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας.

    Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της αγωγής τους οι υπάλληλοι στράφηκαν λεκτικά προς τους δικαστές -μέλη του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, όταν εκείνοι αποχωρούσαν από την έδρα.

    Ο λόγος για την κατάθεση αγωγής από τους υγειονομικούς υπαλλήλους εις βάρος των δικαστών ήταν η υπ. αριθμόν 1684/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία είχε κατά πλειοψηφία απορριφθεί αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που επέβαλλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ. Όπως μάλιστα προέβλεπαν οι υπουργικές αποφάσεις οι υγειονομικοί υπάλληλοι που αρνούνταν να εμβολιαστούν θα εισερχόντουσαν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων.


    Ωστόσο, μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης ακολούθησε άλλη απόφαση από το Γ Τμήμα του ΣτΕ (2332/2022) μετά από αίτηση και πάλι της ΠΟΕΔΗΝ. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022.

    Μετά τις δυο αυτές αντίθετες αποφάσεις οι 176 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας κατά των δικαστών της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ, ζητώντας ο καθένας αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.


    Υποστήριξαν ότι οι δικαστές του ΣτΕ που απέρριψαν την αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον και υπέπεσαν σε βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση, πλην όμως τούτο δεν αίρει το βαθμό της υπαιτιότητας του που ανάγεται σε βαρεία αμέλεια».

    Κατά τη συζήτηση της αγωγής ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας ανέφερε ότι ο δικαστήριο «πρέπει να εξετάσει εάν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις καταδεικνύουν παράνομη και υπαίτια σε βαθμό δόλου ή βαριάς αμέλειας συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων».

    Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας αναμένεται το επόμενο διάστημα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ