Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υγειονομικοί, σήμερα Τετάρτη (22/2), απαιτώντας ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη υγειονομικών στα ΒΑΕ και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Ο κλάδος στην Αττική έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 08:00 έως της 15:00 και 24ωρη απεργία στις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Υγείας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αλλά και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλές περιπτώσεις, οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθούς κατ’ έτος, λόγω περικοπής δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Παράλληλα, η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ασφαλιστικά) δεν νομοθετήθηκε, παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το υπουργείο Εργασίας και παραμένει ανενεργό στα συρτάρια. Ακόμα, η Ομοσπονδία αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ορίζει την επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από τις 14 Απριλίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
ΟΕΝΓΕ: Κάτω από 100 ευρώ οι καθαρές αυξήσεις
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι πραγματικές αυξήσεις που δίνονται στους νοσοκομειακούς γιατρούς με τον νόμο 4999/22 είναι ελάχιστες. Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «απόλυτο εμπαιγμό», σημειώνοντας πως η αύξηση είναι κάτω από 100 ευρώ τον μήνα.
Όπως τονίζει το προεδρείο της, οι αυξήσεις έχουν δοθεί σε ελάχιστα νοσοκομεία, ενώ οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις θα δοθούν:
- Για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς, με τη μισθοδοσία Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου (10 Μαρτίου 2023).
- Τα αναλογούντα αναδρομικά φαίνεται ότι θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου (27 Μαρτίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Μαρτίου (10 Απριλίου 2023).
- Επικαλούμενοι εγκύκλιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι γιατροί σημειώνουν πως δεν πρόκειται για αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, αλλά ούτε καν για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρουν, «είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς
- ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ πιο κάτω από 100 ευρώ το μήνα, πριν καν τις δούμε στο λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα».
Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο επιμελητής Β’ 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).
Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «μαχαίρι» στα επιδόματα των αναισθησιολόγων και λοιπών ιατρών απασχολουμένων σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στους οποίους – με λογιστικές «αλχημείες» – θα υπάρξουν και μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές.
ΠΟΕΔΗΝ: Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο και για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή της και απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.
«Δεν μάς αρμόζει ένα σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το Κράτος», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και ζητά τη μονιμοποίηση των 6.000 εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Εκφράζει την αντίθεσή της σε ένα σύστημα Υγείας που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων καθώς και στις νοσηλείες σε ράντζα και υπογραμμίζει τις χαμηλές δαπάνες Υγείας, οι οποίες παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ).
Τέλος, αναφέρεται και σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης της εργασίας όσων εργαζομένων έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται με την ειδική μοριοδότηση, αλλά βρίσκονται εκτός των νέων πινάκων επιτυχόντων. «Ακόμη όμως δεν είδαμε την νομοθετική ρύθμιση», τονίζει.