Σημαντική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την περασμένη Πέμπτη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και με συμμετοχή εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της αρμόδιας επιτροπής του ΔΣΑ (Δημήτρης Βερβεσός, Νίκος Κουτκιάς, Πάνος Κορδώνης, Ζώης Σταυρόπουλος), των Εμμίσθων και Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, της ΟΔΥΕ και των Δικαστικών Επιμελητών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ κατά τη συνάντηση «συζητήθηκαν τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από την επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και σχετίζονται με τα πρόσωπα που δικαιούνται ελέγχου, την πολύωρη αναμονή των Δικηγόρων έξω από αυτά, την έλλειψη επαρκούς χρόνου για την διενέργεια του νομικού ελέγχου, την έλλειψη μεγαροσήμων κατά την εκτέλεση συναλλαγών και τη δυνατότητα εξόφλησης των δικαιωμάτων των Υποθηκοφυλάκων μέσω POS».
Ακόμη, στην ανακοίνωσή που εξέδωσε για τη συνάντηση ο ΔΣΑ αναφέρει τα εξής:
«Αρχικά, τέθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με το ποιοι νομιμοποιούνται να διενεργούν έλεγχο τίτλων στα Υποθηκοφυλακεία.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ ζήτησε τη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος με αποκλεισμό ιδιωτών, μεσιτών και λοιπών τρίτων και τη διασφάλιση της κατοχύρωσης και τήρησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων των δικηγόρων καθώς και το εύρος του ελέγχου από τους Δικαστικούς Επιμελητές, ώστε το θέμα να λυθεί οριστικά χωρίς αμφισβητήσεις.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν καταρχήν αποδεκτές από τους Εκπροσώπους και των λοιπών φορέων, οι οποίοι θα προβούν στις ενέργειες που εμπίπτουν στον κύκλο της αρμοδιότητάς τους και ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου δεσμεύτηκε για την επεξεργασία και υλοποίηση τους και την νομοθετική ρύθμιση, όπου αυτή απαιτείται, ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία στα Υποθηκοφυλακεία και περισσότεροι Δικηγόροι να εξυπηρετούνται με ασφάλεια, ώστε να εξαλειφθούν, άλλως περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά.
Αναπτύχθηκε επίσης η ανάγκη επέκτασης του ωραρίου των Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων με προτεινόμενο ωράριο από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. και η διεύρυνση του ωραρίου σε κάποια Άμισθα Υποθηκοφυλακεία (π,χ, Ιλίου και Γλυφάδας από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.).
Στο ζήτημα των μεγαροσήμων συζητήθηκε η πρόταση της ανάληψης εκ μέρους των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της υποχρέωσης να διαθέτουν μεγαρόσημα, προς διευκόλυνση των δικηγόρων και των πολιτών, έως ότου καθιερωθεί το αποϋλοποιημένο ένσημο.