17 C
Athens
9.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Υπόθεση Αξαρλιάν: H δολοφονία του από την «17 Νοέμβρη» που χαρακτηρίστηκε «παράπλευρη απώλεια» (εικόνες)

    Το ημερολόγιο έδειχνε Τρίτη 14 Ιουλίου 1992 και το κέντρο της Αθήνας παρά τη ζέστη εκείνης της καλοκαιρινής μέρας ήταν γεμάτο από κόσμο αλλά και από τουρίστες. Στις 16:10 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παλαιοκρασσάς έφυγε από το γραφείο του και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την κόρη του επιβιβάστηκε στη γκρι θωρακισμένη Mercedes 260 με προορισμό το σπίτι του. Ωστόσο αντί να καθίσει στη θέση του συνοδηγού αποφάσισε να οδηγήσει εκείνος το βαρύ αυτοκίνητο.

    Την ίδια ώρα λίγα μέτρα πιο κάτω ένας 20χρονος νεαρός ο Θάνος Αξαρλιάν περπατούσε αμέριμνος χωρίς να σκέφτεται ότι αυτά θα ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του. Τη στιγμή που η θωρακισμένη Mercedes έμπαινε από την οδό Νίκης στην Καραγεώργη Σερβίας προκειμένου να στρίψει στην οδό Βουλής ακούστηκε μία εκκωφαντική έκρηξη και στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά.

    Στη γωνία του δρόμου κείτονταν νεκρός ο Θάνος Αξαρλιάν μέσα σε μία λίμνη αίματος. Είχε χτυπηθεί από τα θραύσματα της ρουκέτας που είχε εξαπολύσει η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Οι επιβάτες του θωρακισμένου αυτοκινήτου βγήκαν από αυτό και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Το σημείο έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο ενώ κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι λίγο πριν είχε σημειωθεί επίθεση και μάλιστα σε μία περιοχή που θεωρούνταν πολύ καλά φυλασσόμενη.


    Πολύ γρήγορα η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ λίγες ώρες αργότερα ένας άνδρας τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία» και αφού δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης εξέφρασε τη λύπη του για την «παράπλευρη απώλεια» όπως χαρακτήρισε τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν.

    Ο Κουφοντίνας για Αξαρλιάν

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η «17 Νοέμβρη» ήταν παρούσα στον τόπο του εγκλήματος και μάλιστα κάτω από τη μύτη εκατοντάδων αστυνομικών. Το συγκεκριμένο γεγονός πιστοποιήθηκε από έναν φωτογράφο ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2002 ανακάλυψε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρισκόταν πάνω από το άψυχο σώμα του Θάνου Αξαρλιάν.


    Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ρώτησε τον Κουφοντίνα για ποιο λόγο έριξε τη ρουκέτα ενώ υπήρχε κόσμος με τον «Λουκά» να του απαντάει: «Δεν γινόταν να αναβληθεί πάλι η ενέργεια, με πιέζει η γυναίκα μου να φύγουμε διακοπές».

    rouketa 17n

    Πολλοί λένε ότι η δολοφονία Αξαρλιάν στιγμάτισε την «17 Νοέμβρη» καθώς θεωρείται ότι από εκεί και έπειτα τα μέλη της οργάνωσης που για 27 χρόνια ήταν «φάντασμα» χωρίστηκαν σε υποομάδες, ενώ σιγά σιγά άρχισε να καταρρίπτεται ο «μύθος» που είχε χτίσει μέχρι τότε.

    Μάλιστα στις 30 Ιουλίου 1992 η «17 Νοέμβρη» σε προκήρυξη που είχε αφήσει σε κάδο σκουπιδιών κοντά στην «Ελευθεροτυπία» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του νεαρού Αξαρλιάν τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν και είναι η σκιά που θα μας ακολουθεί μέχρι να τον συναντήσουμε…» ενώ στο ίδιο κείμενο τονιζόταν ότι «ήταν η μεγαλύτερη ατυχία στην πορεία της Οργάνωσης και το μεγαλύτερο βάρος στις ψυχές μας».

    Το 2014 ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν. «Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για τη τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση: Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα», έγραφε ο «Λουκάς».

    «Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά» τόνιζε ακόμη.

    Όπως ανέφερε στο βιβλίο του για περίπου ένα μήνα τα μέλη της οργάνωσης έκαναν πολλαπλούς ελέγχους στο σημείο για να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει καμία παράπλευρη απώλεια. Δυστυχώς έπεσαν έξω. «Ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» έγραφε ακόμη.

    Η αποκάλυψη της «17 Νοέμβρη»

    Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί η «17 Νοέμβρη». Στις 29 Ιουνίου 2002 όταν έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού η βόμβα που προοριζόταν για το πρακτορείο εισιτηρίων της Flying Dolphins ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης «φάντασμα». Στις δίκες που ακολούθησαν ως φυσικός αυτουργός της επίθεσης καταδικάστηκαν σε ισόβια (από τα 11 συνολικά) ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ως ηθικός αυτουργός ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ως συνεργοί οι αδελφοί Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός, ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Κώστας Τέλιος.

    Μάλιστα η Σταυρούλα Αξαρλιάν, μητέρα του αδικοχαμένου Θάνου βρήκε το κουράγιο μέσα στον σπαραγμό της να συγχωρήσει τους δολοφόνους του γιου της: «Φτάνει ο γιος μου να είναι το τελευταίο θύμα».

    Σημειώνεται πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο όπου ο Θάνος Αξαρλιάν έχασε τη ζωή του. Μάλιστα ο αδερφός του Θάνου Αξαρλιάν, Σέργιος έγραψε στα social media «Πέρασαν 32 χρόνια. Να μην ξεχνάμε τον Θάνο μας. Κυριακή 14/7/2024, 16:00, Καραγεώργη Σερβίας & Βουλής».

    Να υπενθυμίσουμε ότι εκεί έχει τοποθετηθεί από τον δήμο Αθηναίων μία μαρμάρινη πλάκα η οποία γράφει τα εξής: «Εις μνήμην Θάνου Αξαρλιάν, ως ελάχιστη τιμή στο αθώο θύμα της τρομοκρατίας».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ