back to top
11 C
Athens
9.6 C
Thessaloniki
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026
More

    Υπόθεση κατασκοπείας: Τι είπε στην απολογία του ο 54χρονος σμήναρχος – «Ζητώ συγγνώμη από την πατρίδα»

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 54χρονος σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

    Με σκυμμένο το κεφάλι και φορώντας κουκούλα για να καλύψει τα χαρακτηριστικά του, ο 54χρονος σμήναρχος που ομολόγησε ότι έδινε απόρρητα και διαβαθμισμένα στρατιωτικά μυστικά στο Πεκίνο, πέρασε το κατώφλι του Αεροδικείου Αθηνών.

    Ο σμήναρχος ετοίμασε την απολογία του στα κρατητήρια της Αερονομίας στον Καρέα. Επανέλαβε όσα είχε πει προανακριτικά όταν και είχε αποδεχτεί την ενοχή του για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, κατονόμασε τον Κινέζο σύνδεσμό του, περιέγραψε πως γνώριζε τον Κινέζο πράκτορα, μίλησε για τα ραντεβού στην Αθήνα, είχε αποκαλύψει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες. Και υποστήριξε ότι από ένα σημείο και πέρα έπεσε θύμα εκβιασμού.

    Μέσω των συνηγόρων έκανε την εξής δήλωση μετά την απολογία του: «Εν αγνοία μου και χωρίς πρόθεση ενεπλάκην αρχικά σε κάτι, το οποίο εξελίχθηκε με τρόπο εφιαλτικό, επικίνδυνο και παράνομο. Με την απολογία μου δεν επιχείρησα ούτε να δικαιολογηθώ, στην πραγματικότητα ούτε και να υπερασπισθώ τον εαυτό μου. […]

    Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από την πατρίδα, τις ένοπλες δυνάμεις, τους συναδέλφους και την οικογένειά μου. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη στρατιωτική δικαιοσύνη, ζητώ να τιμωρηθώ με μία δίκαιη και εύλογη ποινή».

    Υπόθεση κατασκοπείας: Στο «κάδρο» απόστρατοι…και οι αμοιβές

    Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τόσο εν ενεργεία αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και απόστρατοι για πιθανές σχέσεις με το δίκτυο του σμήναρχου. Συγκεκριμένα τρία άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί και παρέχουν υπηρεσίες σε τρίτη χώρα, βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς είναι πάγια τακτική σε απόστρατους μετά την συνταξιοδότηση τους να απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ή να παρέχουν υπηρεσίες σε τρίτες χώρες.

    Η έρευνα επικεντρώνεται και στην οικονομική κατάσταση του 54χρονου Σμήναρχου, ο οποίος είχε πρόσφατα υπηρετήσει στην Κύπρο. Ο αξιωματικός φέρεται ότι λάμβανε περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως σε ψηφιακό πορτοφόλι και στη συνέχεια για να μην κινήσει υποψίες πήγαινε μεταμφιεσμένος σε ΑΤΜ και έκανε αναλήψεις μικρών ποσών.

    Ο «Στίβεν» και η μυστηριώδης γυναίκα

    Ο «Στίβεν», που το πιθανότερο είναι το επιχειρησιακό ψευδώνυμο του συνδέσμου από την Κίνα, εφοδίασε τον αξιωματικό με κινητό στο οποίο εγκατέστησε το κρυπτογραφημένο λογισμικό και κωδικούς για να λαμβάνει τα εμβάσματα από την Κίνα.

    Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν και μια γυναίκα που θεωρούν ότι έχει αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα των κατασκόπων.

    Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο σμήναρχος είναι ιδιαίτερα βαριές. 20 χρόνια κάθειρξη σε στρατιωτικές ή πολιτικές φυλακές αλλά και στέρηση ιθαγένειας. Ενώ δεν αποκλείεται και η έκδοση του σε τρίτη χώρα εφόσον στερηθεί την ιθαγένεια και υπάρξει σχετικό αίτημα. Ο σμήναρχος μετά την απολογία του προφυλακίστηκε.

    Νέες αποκαλύψεις για το θρίλερ κατασκοπείας

    Ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος είπε στο Mega πως αρχικά μία κινεζική εταιρεία συμβούλων επενδύσεων προσέγγισε αρχικά τον σμήναρχο, και στη συνέχεια τον κάλεσαν στο Πεκίνο, όπου εκεί πλέον του έδωσαν το λογισμικό για να κάνουν τις συνεννοήσεις και μια τραπεζική κάρτα.

    Από την επίσκεψη στο Πεκίνο και μετά, σμήναρχος κατάλαβε πλήρως τι γινόταν.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ