19.3 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Ελληνοτουρκικά: Τα 4+1 σενάρια θερμού επεισοδίου

    Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας, με τις Αρχές της χώρας αρκετές φορές να προκαλούν σε σημαντικό βαθμό.

    Αυτό συμβαίνει κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, όμως οι επίσημοι παράγοντες της χώρας συχνά προχωρούν και σε πράξεις. Οι ειδικοί διεθνολόγοι και αναλυτές επισημαίνουν πως αυτό πρακτικά μας οδηγεί στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με τη γείτονα. Πιθανότητα η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί στο σύντομο μέλλον, ειδικά την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοιχτό μέτωπο και βρίσκεται λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα του, που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να καθορίσουν ιδιαζόντως το μέλλον του. Γίνεται σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις αφού πρώτα δημιουργήσει συνθήκες έντασης για ευνόητους λόγους.

    Η «Political» συγκέντρωσε σήμερα τα πέντε βασικά σενάρια, με παραλλαγές, τα οποία θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω όξυνση της σχέσης μας με την Τουρκία και σε συνθήκες θερμού επεισοδίου.


    1ο: Mετανάστες στο Αιγαίο

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά τη σκηνοθετημένη επιχείρηση να αφήσουν οι τουρκικές Αρχές μετανάστες στη θάλασσα. Εν συνεχεία θα μπορούσαν κάλλιστα να τους περισυλλέξουν και να τους τοποθετήσουν σε κάποια ελληνική βραχονησίδα, την οποία θα χαρακτηρίσουν ως «τουρκικό έδαφος». Τοιουτοτρόπως θα εργαλειοποιήσουν για ακόμη μία φορά το Μεταναστευτικό, θα αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της χώρας μας στο δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και ταυτοχρόνως θα στήσουν μια επιχείρηση τύπου Ιμίων, η οποία θα έχει τελείως διαφορετικό πρόσημο. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες είδαμε τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές Αρχές κινήθηκαν απειλητικά κατά του ελληνικού Λιμενικού μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Σάμο, στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και στρέφοντας τον οπλισμό τους κατά του «γαλάζιου» σκάφους.

    2ο: Αποκλεισμός μικρών νησιών

    Αφορά τον αποκλεισμό μικρών ελληνικών νησιών τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια. Η συγκεκριμένη πράξη δύναται να υλοποιηθεί κυρίως από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το γεγονός ότι το πρόσχημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις συγκεκριμένες πράξεις θα ήταν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο αποκλεισμός ενός ή παραπάνω νησιών θα πραγματοποιούνταν από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία θα εμπόδιζαν κάθε κίνηση από και προς το μέρος τους αλλά παράλληλα θα διέκοπταν και την προμήθεια αγαθών από την Ελλάδα.


    ellada tourkia

    3ο: Γεωτρύπανο νότια της Κρήτης

    Ακόμη ένα βασικό σενάριο που θα δημιουργούσε ιδιάζουσας σημασίας ένταση στην περιοχή θα ήταν η αποστολή ενός γεωτρύπανου νότια της Κρήτης, σε σημείο εντός των ορίων του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου που στην πραγματικότητα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ. Οι ειδικοί διεθνολόγοι που μελετούν όλες τις πιθανότητες εκτιμούν πως σε αυτό το πλαίσιο οι Τούρκοι θα μετέφεραν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας ανοιχτά του Λιβυκού Πελάγους, ούτως ώστε να υποστηρίξουν το γεωτρύπανο. Μια παράλληλη πράξη τους -που θα συνέτεινε στην αύξηση της έντασης στην περιοχή- θα ήταν η ενεργοποίηση των δύο βάσεων που διαθέτουν στο έδαφος της Λιβύης, τη ναυτική βάση της Μισράτα και την αεροπορική Αλ Ουτίγια στα δυτικά της χώρας.

    4ο: Κατάληψη νησίδας 4

    Το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου θα στηνόταν με την κατάληψη μιας νησίδας με ελάχιστους έως κανέναν κάτοικο, η οποία φυλάσσεται εδώ και πολλά χρόνια από μικρή στρατιωτική δύναμη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από τους ειδικούς, αυτό συνιστά μια από τις πιο πολύπλοκες πιθανότητες, καθώς σε περίπτωση που οι Τούρκοι περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, αυτομάτως θα έχουν υλοποιήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση επί ελληνικού εδάφους, κρατώντας ως όμηρους μέρος του ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού της χώρας. Στο συγκεκριμένο -αρκετά πολύπλοκο- σενάριο οι υπηρεσιακοί παράγοντες της γείτονος θα επιδίωκαν να μη δεχτούν χτυπήματα από ναυτικές ή αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες σίγουρα θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν το νησί, δοκιμάζοντας τα διπλωματικά ανακλαστικά τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το «ποντάρισμα» σε αυτό το ενδεχόμενο θα έπεφτε πάνω στην άμεση ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου από τους συμμάχους, προκειμένου η κρίση να λυνόταν εν συντομία, αποσκοπώντας στο να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε έναν γενικευμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο.

    5ο: Νέα Ίμια

    Το τελευταίο σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας κρίσης τύπου Ιμίων, μέσω της κατάληψης μιας ακατοίκητης, ελληνικής βραχονησίδας, η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά στις τουρκικές ακτές.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ