13.1 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αυτοψία Μηταράκη σε Προμαχώνα-Πρόξενος Ουκρανίας: «Οι Ουκρανοί θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους» (βίντεο)

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ εξέφρασε την ελπίδα των Ουκρανών να επιστρέψουν σύντομα στο σπίτι τους, στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, μέσα στο πλαίσιο επίσκεψης στο τελωνείο του Προμαχώνα.

    «Η χώρα τους είναι η Ουκρανία»

    Ο Γενικός Πρόξενος ανέφερε ότι «η χώρα τους είναι η Ουκρανία. Είναι χαρούμενοι που θα μείνουν εδώ, είναι χαρούμενοι για τη φιλοξενία σας και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για αυτό. Αλλά οι Ουκρανοί ελπίζουν σύντομα να επιστρέψουν σπίτι τους» στον κύριο Μηταράκη, με τον ίδιο να απαντά ότι ελπίζει το ίδιο, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για τα ψηφιακά κέντρα καταγραφής για εκτοπισμένους πρόσφυγες πολέμου, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι στον «αέρα» από 28 Μαρτίου και από τις 4 Απριλίου θα δίνεται η πράσινη κάρτα.


    Νωρίτερα ο Νότης Μηταράκης συνοδεία του Γενικού Πρόξενου της Ουκρανίας, του γ.γ. Μετανάστευσης και Αιτούντων Άσυλο, Μάνου Λογοθέτη, του δημάρχου Σιντικής, Φώτη Δομουχτσίδη, του διοικητή της δομής «Κλειδί», Βασίλη Νικηφόρου και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη πραγματοποίησε αυτοψία στο τελωνείο του Προμαχώνα και στη δομή Σιντικής για να διαπιστώσει ο ίδιος τις συνθήκες που συναντούν οι πρόσφυγες που συρρέουν από τη βομβαρδισμένη Ουκρανία στην Ελλάδα. Πρώτα έκανε «στάση» στο 24ωρο stand που μοιράζει νερά και φαγητό στους Ουκρανούς, ενώ ζήτησε από τους ιθύνοντες να προσφέρουν δώρα για τα ανήλικα παιδιά.

    Αυτοψία Μηταράκη

    Αμέσως μετά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου οδηγήθηκε προς το κτίριο της Παλιάς Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, το οποίο μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ετοιμάστηκε και πλέον αποτελεί βιώσιμο χώρο ξεκούρασης για Ουκρανούς οδηγούς που επιθυμούν να κάνουν μια μικρή στάση στα σύνορα.


    Μετά το πέρας της αυτοψίας στον Προμαχώνα ο Νότης Μηταράκης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια «αγκαλιά» της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

    «Η ΕΕ άνοιξε την αγκαλιά της για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσα σε ελάχιστες μέρες ανακαινίσαμε και λειτουργούμε το κέντρο υποδοχής στο σταθμό του Προμαχώνα που μαζί με τη δομή πρώτης φιλοξενίας της Σιντικής παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους ανθρώπους που εκτοπισμένοι από τον πόλεμο φτάνουν προς τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όσους χρειαστεί από την Ουκρανία και για όσο διάστημα οι συνθήκες απαιτήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός συνεχίζοντας επισήμανε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει και η έκδοση των αδειών παραμονής στους 7.500 Ουκρανούς που έχουν έρθει ήδη στον τόπο μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητα της και την ανθρωπιά της».

    «Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος»

    Αναφορικά με τα ανήλικα από την Ουκρανία και το πώς θα απορροφηθούν στο εγχώριο σύστημα παιδείας, ο Νότης Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει όλες τις προετοιμασίες και ήδη κάποια παιδάκια παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία. Για παιδιά τα οποία γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα αλλά βεβαίως και για παιδιά τα οποία δεν έχουν σχέση με την Ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και δεν μιλάνε ελληνικά θα υπάρξουν ειδικές τάξεις ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι: «Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος από την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά».

    Για το γεγονός ότι υπάρχουν 34 δομές στην Ελλάδα και ενδεχομένως λόγω της κατάστασης να γίνει διανομή προσφύγων, ο υπουργός συμπλήρωσε: «Υπάρχουν και 4.500 διαμερίσματα στη χώρα μας τα οποία έχουν συνολικά 60.000 θέσεις φιλοξενίας. Οι 30.000 ήδη χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από προηγούμενες μεταναστευτικές κρίσεις και υπάρχουν άλλες 30.000 διαθέσιμες κλίνες. Αν υπάρξουν αυξημένες ανάγκες θα ενεργοποιηθεί ένα σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας όπως έχει γίνει στη χώρα μας και το παρελθόν».

    Παράλληλα ο υπουργός εξήρε τη συγκινητική συνεισφορά από ιδιώτες, από νομικά πρόσωπα, από την εκκλησία, από τις ΜΚΟ και από ξενοδόχους, ωστόσο τόνισε ότι ακόμη πρόσφυγες που συρρέουν στη χώρα μας έρχονται συστημένοι σε συγγενείς ή φίλους. «Η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων διαμένει σε ομοεθνείς, συγγενείς και φίλους. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι μακροπρόθεσμα αν χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα για 12 μήνες αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος φιλοξενίας (σ.σ. οι δομές). Βέβαια, είναι σημαντικό ότι τις πρώτες ημέρες δεν έχουν μόνο την υλική στήριξη των ομοεθνών τους, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη. Αντιλαμβάνεστε ότι για αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν κυνηγημένοι από τα σπίτια τους μέσα σε ελάχιστες μέρες πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες με τους συγγενείς και άνδρες να είναι πίσω στην Ουκρανία και να πολεμούν για την πατρίδα τους», ανέφερε ο κος Μηταράκης.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ