13.1 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος: Ο φύλακας «άγγελος» του Αιγαίου και πιλότος του Mirage 2000 που συνετρίβη στη Σκύρο


    Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000 – 5 που έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (12.04.2018) εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, είναι ένας 34χρονος “ιπτάμενος”, ένας ήρωας, που πλέον έχει περάσει στο πάνθεον της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Τέσσερα έτη από εκείνη την θλιβερή στιγμή το Law and Order σας παρουσιάζει ενα μικρό αφιέρωμα για το ποιος ήταν ο γενναίος πιλότος που έχασε τη ζωή του και πως εξελίχθηκε το χρονικό της τραγωδίας του Mirage 2000-5 .


    den xechno 12 aprilioy 2018 giorgos mpaltadoros athanatos 6

    Η 12η Απριλίου θα περάσει στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας ως μέρα πένθους. Πένθους για το χαμό ενός νέου άνδρα. Ενός πατέρα δυο παιδιών.

    https://www.youtube.com/watch?v=hM4TuuMgFnc


    Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος

    Είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1984. Ήταν πατέρας δυο παιδιών και όσοι τον γνώριζαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

    Υπηρετούσε 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής.

    «Ήταν επιμελέστατος ως μαθητής με μεγάλο πάθος για τη ζωή και τη δουλειά του, ο Γιώργος» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Τσιαντής. Επισημαίνει ακόμα πως ήταν καλός οικογενειάρχης με μεγάλη αγάπη προς την οικογένεια του.

    «Είναι για μας ένας σύγχρονος ήρωας που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτόν» σημειώνει ο κ. Τσιαντής. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν του έλειπε ποτέ το χαμόγελο, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διέκρινε σε κάθε του πράξη, σε κάθε ενέργειά του.

    den xechno 12 aprilioy 2018 giorgos mpaltadoros athanatos 3

    Το χρονικό της τραγωδίας με το Mirage 2000 – 5

    Ο συναγερμός στις τάξης της Πολεμικής Αεροπορίας σήμανε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης (12.04.2018). Τότε έγινε γνωστό πως είχε χαθεί το στίγμα αεροσκάφους Mirage 2000 – 5 που επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο μετά από επιχείρηση αναχαίτισης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας «σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου».

    Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεφε στη βάση του μετά από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Η πτώση του, αξίζει να σημειωθεί, δεν σχετίζεται με την αναχαίτιση. Μάλιστα, τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην πτώση του ελληνικού μαχητικού.

    Ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού ήταν εκείνος που ενημέρωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Mirage 2000 – 5. Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρύ Θησέας που εδρεύει στην 104 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα απο τα αεροσκάφη επιφυλακής.

    Άμεσα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις όλων των σωμάτων για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Συμμετείχαν: η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού που άλλαξε πορεία για να συμμετάσχει στις έρευνες, δυο ελικόπτερα Sikorsky, ένα Super Puma, κι ένα Chinook στο οποίο επιβαίνει μονάδα των ΟΥΚ. Από πλευράς Λιμενικού, στις έρευνες για τον πιλότο του μαχητικού συμμετείχαν τέσσερα σκάφη και ένα ελικόπτερο.

    den xechno 12 aprilioy 2018 giorgos mpaltadoros athanatos 4

     

    Η 12η Απριλίου θα περάσει στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας ως μέρα πένθους. Πένθους για το χαμό ενός νέου άνδρα. Ενός πατέρα δυο παιδιών, ενός Έλληνα που έφυγε στο Ιερό Καθήκον.

    Ουδείς Απών.Άλλοι στη γη άλλοι πάνω από το Αιγαίο.Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος 12-4-2018

    AΘΑΝΑΤΟΣ!

    den xechno 12 aprilioy 2018 giorgos mpaltadoros athanatos


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ