18.7 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ουκρανία: «Οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες θα ήταν πιο αποτελεσματικές από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους» λέει μια ΜΚΟ

    Παρά τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία είναι η διαπραημάτευση για «ανθρωπιστικές εκεχειρίες» σύμφωνα με εκτιμήσεις μίας ΜΚΟ.

    Ο πρώην επικεφαλής της ομάδας εργασίας για ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ στη Συρία, ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του νορβηγικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες (NRC), είπε στους δημοσιογράφους πως πρέπει να προτιμηθούν οι «ανθρωπιστικές εκεχειρίες».

    Έγκελαντ: «Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτουργούν επειδή είναι πολύ περίπλοκοι»

    Ωστόσο, η επιλογή των ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι εκείνη που ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα για την απομάκρυνση των αμάχων από ζώνες που βομβαρδίζονται στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτική επίθεση.


    Ο Έγκελαντ εξήγησε πως «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτουργούν γενικά επειδή είναι πολύ περίπλοκοι” στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή εφόσον πρέπει “δύο στρατοί που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον» να συμφωνήσουν για το σημείο αναχώρησης, το σημείο άφιξης και για τη διαδρομή.

    Εξάλλου ο τόπος όπου φθάνουν συχνά δεν είναι εκείνος που επιλέγουν οι άμαχοι, είπε, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ένωση των διαπιστευμένων στον ΟΗΕ δημοσιογράφων στη Γενεύη (Acanu).


    Ο Έγκελαντ συνιστά «γενικές ανθρωπιστικές εκεχειρίες σε μια ζώνη για 48 έως 72 ώρες, ιδανικά περισσότερες», ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τους τόπους όπου βρίσκονται στην κατεύθυνση την οποία επιθυμούν.

    Ο Έγκελαντ υπογράμμισε πως «μια κούρσα με τον χρόνο» έχει ξεκινήσει τώρα προκειμένου να παραδοθεί όσο είναι δυνατό η ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας «όπου ο πόλεμος μαίνεται και εντείνεται», προτού διακοπεί η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές.

    «Φοβόμαστε μήπως πολλές από τις πόλεις αυτές στα ανατολικά, καθώς και ορισμένες στον νότο, πολιορκηθούν όπως η Μαριούπολη”, είπε, καταγγέλλοντας μια “βάναυση στρατιωτική λογική».

    Όμως μίλησε επίσης και για μια «αχτίδα ελπίδας» σε αυτόν τον πόλεμο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές οικονομικές συνεισφορές για υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο πόλεμος έχει ξεριζώσει ήδη τουλάχιστον 12,7 εκατ. ανθρώπους μέσα σε δύο μήνες — εκ των οποίων τουλάχιστον 5 εκατ. έχουν φύγει από τη χώρα και είναι πρόσφυγες, και 7,7 εκατ. παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Έγκελαντ, πρόκειται αναμφίβολα για τον πιο σημαντικό και γρήγορο εκτοπισμό ανθρώπων «στην ιστορία της ανθρωπότητας», γιατί οι εκτοπίσεις πληθυσμού «κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Συρία εκτυλίχθηκαν σε μια πιο μακρά περίοδο».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ