20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Υποκλοπές: Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση Ανδρουλάκη κατά ΑΔΑΕ –  Η «μάχη» των επιχειρημάτων 

    Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγης Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ο ίδιος ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

    Πιο συγκεκριμένα με την αίτησή του ο κ. Ανδρουλάκης στρέφεται κατά πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του  να ενημερωθεί σχετικά  με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.

    Για το λόγο αυτό με την προσφυγή στο ΣτΕ ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητεί να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιήσει την εισαγγελική διάταξη και τον πλήρη φάκελο με το υλικό που είχε συλλέγει, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του. Ωστόσο, με πράξη του κ. Ράμμου το αίτημα του αυτό απερρίφθη.

    Η συζήτηση

    Τώρα, κατά τη σημερινή συζήτηση της αίτησης του κ. Ανδρουλάκη στο ΣτΕ, οι συνήγοροί του υποστήρξαν ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που έχει η ΑΔΑΕ. Και αυτό τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις.


    Ακόμη οι συνήγοροι ανέφεραν ότι ο κ.  Ανδρουλακης έχει ηθικό έννομο συμφέρον  και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), καθώς το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τον έχει μειώσει ηθικά ως Ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα αρχηγού του κόμματος.

    Το επιχείρημα αυτό των συνηγόρων του κ. Ανδρουλάκη ήρθε ως “απάντηση” στην πρόταση της εισηγήτριας της υπόθεσης, η οποία έθεσε ζήτημα για το εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που  ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τη κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών,  έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης  για συνέχιση της δίκης.

    Από την πλευρά της η συνήγορος της ΑΔΑΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος. Όπως η ίδια επισήμανε μάλιστα η ΑΔΑΕ εφάρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη.

    Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ