23.8 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
More

    Την Παρασκευή στο ΣτΕ η αίτηση Ανδρουλάκη κατά της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις


    Το ζήτημα της συνταγματικότητας της διάταξη που απαγορεύει στην Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την ερχόμενη Παρασκευή.

    Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από αίτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Με αυτή ο κ. Ανδρουλάκης στρέφεται κατά πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ. Πάντως κατά την εισηγήτρια της υπόθεσης σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, τίθεται θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τη κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.


    Η προσφυγή

    Συγκεκριμένα, με την προσφυγή στο ΣτΕ ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητεί να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλέγει, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του. Ωστόσο, με πράξη του κ. Ράμμου απορρίφθηκε το αίτημά του αυτό, το οποίο αφορούσε στην ενημέρωσή του σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ