27.2 C
Athens
27.5 C
Thessaloniki
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Δίκη Πισπιρίγκου: «Γιατροί χορήγησαν αυτές τις ουσίες που βρέθηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας, το παιδί είχε μικρό προσδόκιμο ζωής» κατέθεσε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης 


    Στην αμφισβήτηση της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής έρευνας σύμφωνα με την οποία η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε από δηλητηρίαση μεγάλης δόσης κεταμίνης, προχώρησε εκ νέου σήμερα ο ιατροδικαστής Χρ. Κραββαρίτης, ο οποίος συνέχισε για δεύτερη ημέρα να καταθέσει στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων που προτάθηκε από την υπεράσπισή της.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα «έωλη αν όχι διάτρητη» την έκθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη και υποστήριξε ότι οι φαρμακευτικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στο αίμα του παιδιού αν και δεν γνωρίζει «ποιο χέρι τις χρησιμοποίησε» εντούτοις συμπεραίνει δια της λογικής ότι χορηγήθηκαν από γιατρούς – «όλα αυτά έγιναν από ιατρογενείς χειρισμούς» είπε χαρακτηριστικά – και πως τα φάρμακα αυτά χορηγούνται κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.

    Ακόμη ο κ. Κραββαρίτης χαρακτήρισε την φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε το κοριτσάκι πολύ βαριά. «Όταν οι χρήστες ηρωίνης δεν έχουν τη δόση τους κάνουν μίξη τέτοιων φαρμάκων σαν και αυτά» είπε ο μάρτυρας επισημαίνοντας εκ νέου ότι κοριτσάκι είχε ιδιαίτερα επιβαρυμένη κλινική εικόνα και χαμηλό προσδόκιμο ζωής.


    Η κατάθεση του μάρτυρα ξεκίνησε με την εξέταση του από τον συνήγορο προς υποστήριξη της κατηγορίας Δ. Γεωργακόπουλο και συνεχίστηκε με την εξέτασή του από τον συνήγορο υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την φαρμακευτική χρήσης της κεταμίνης και προσκόμισε στο δικαστήριο άρθρα τα οποία αναφέρουν πως η  συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί ευρέως στη «μαύρη αγορά».

    Ακόμη επικαλέστηκε έγγραφο του χημείου του κράτους που αναφέρει «ότι κεταμινη έχει κατασχεθεί 7 φορές τα τελευταία 2 χρόνια». ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2022 οι αρμόδιες αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεση ποσότητας κεταμίνης μισού κιλού. «Η κεταμίνη κυκλοφορεί ευρέως στη μαύρη αγορά και ειδικά σε συγκεκριμένα κλαμπ και είναι πανεύκολο να βρεθεί», είπε ο συνήγορος του Μ. Δασκαλάκη.


    Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα από τον κ. Κούγια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έθεσε στον κ. Κραββαρίτη τις εξής ερωτήσεις:

    Αλ. Κούγιας: Οι γιατροί που κατέθεσαν εδώ μας είπαν πως η Τζωρτζίνα είχεαρίστη κλινική εικόνα και πως δεν είχε επιληψία. Τότε γιατί της έδιναν τόσα φάρμακα;

    Μάρτυρας: Αυτά τα φάρμακα σκοπό είχαν όλα τον έλεγχο των σπασμών. Στη παραγγελία για νεκροψία – νεκροτόμη οι ίδιοι οι γιατροί επισημαίνουν την  επιληψία.

    Κούγιας: Όλοι αυτοί οι γιατροί που ήρθαν εδώ, έχουν πει αλήθεια για την υγεία του παιδιού και για την κλινική του εικόνα; Πόσο προσδόκιμο ζωής θα είχε;

    Μάρτυρας: Άγνωστο αλλά εγώ το προσδόκιμο ζωής το θεώρησα πολύ μικρό. Η λοίμωξη θα μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρο αποτέλεσμα. Οι γιατροί είπαν την άποψη της, η κλινική εικόνα του παιδιού όμως ήταν επίφοβη έως υψηλού κινδύνου. Καταλαβαίνω ότι το παιδί είχε φαρμακοανθεκτική επιληψία. Ο οργανισμός της ήταν μια ωρολογιακή βόμβα. Η λοίμωξη θα μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρο αποτέλεσμα,  όχι μόνο χωρίς τη κεταμίνη, χωρίς τα μισά πράγματα από αυτά που έπαιρνε.

    Κούγιας: Στην ιατροδικαστική έκθεση Μπουζιάνη αναφέρεται ότι βρέθηκαν ίχνη απινίδωσης. Οι γιατροί αρνούνται ότι έκαναν απινίδωση, είναι δυνατόν να βρεθούν ίχνη αν δεν είχε γίνει;

    Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση.

    Κούγιας: Θα μπορούσε η κατηγορουμένη να δώσει όλες αυτές τις ουσίες στο παιδί; Μιζαδολάμη, ροκουρόνιο, ενώ έχει την κεταμίνη για να σκοτώσει τη Τζωρτζίνα όπως λέει το κατηγορητήριο;

    Μάρτυρας: Ακόμη και εγώ δεν θα μπορούσα να βρω αυτές τις ουσίες που δόθηκαν στο παιδί. Δεν ξέρουμε ποιο χέρι τις χρησιμοποίησε αλλά το λογικό συμπέρασμα είναι όλα αυτά να έγιναν από ιατρογενείς χειρισμούς. Αυτά που είναι φάρμακα για αναισθησία χορηγούνται κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.

    Κούγιας: Ο κ. Ράικος λέει ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε ταχύτατα στο παιδί από πρόσωπο χωρίς ιατρική ιδιότητα. Υπάρχει άτομο με τόσες γνώσεις για να βρει κάτι τέτοιο…

    Μάρτυρας: Είναι αυθαίρετο συμπέρασμα. Δεν ξέρω ποιες ενδείξεις είχε ο κ. Ράικος για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα,  θα έπρεπε όμως να τις καταγράψει …Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

    Κούγιας: Πως χορηγείται η κεταμίνη;

    Μάρτυρας: Η κεταμίνη χορηγείται ενδοφλεβίως.

    Κούγιας: Ένας γιατρός γιατρός πως θα την χορηγήσει;

    Μάρτυρας: Δεν είναι απλό ακόμη και ένας έμπειρος γιατρός θέλει 2 -3 λεπτά. Θα τη χορηγήσει από την πεταλούδα, είναι σκόνη που γίνεται διάλυμα.

    Πρόεδρος: Ξέρετε πως γίνεται διάλυμα η κεταμίνη;

    Μάρτυρας: Όχι!

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι από τη δικαστική αίθουσα δεν έλειψαν οι αναφορές στον Στέφανο Κασσελάκη με τον κ. Κούγια να λέει κάποια στιγμή στη πρόεδρο της έδρας: «Τώρα θα έρθει ο Κασσελάκης να τα αλλάξει όλα κύρια πρόεδρε, θα σας ξεδοντιάσει»!



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ