Μετά την πρόσφατη καταγραφή ενός θανατηφόρου κρούσματος λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα, ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε το νησί σήμερα, όπου πραγματοποίησε δράσεις που αφορούν τόσο την επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος, όσο και την ενημέρωση των αρχών.
Συγκεκριμένα, στις 10:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και διάθεση ενημερωτικού υλικού σε τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες υγείας και στην οποία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, η Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας, εργαζόμενοι στη Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Στη συνέχεια, το ειδικό κλιμάκιο Επιστημόνων του ΕΟΔΥ προέβη σε επιτόπια διερεύνηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης και ενημέρωσης κοινού, στην περιοχή της Βορείας Κέρκυρας όπου συναντήθηκαν με τους Δήμαρχους Β. Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ).
Παράλληλα, γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.
ΕΟΔΥ: Μέτρα ατομικής προστασίας από τη λεπτοσπείρωση
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:
- Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
- Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
- Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
- Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
- Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
- Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά