11.8 C
Athens
7.5 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Πολεμική Αεροπορία: Επαφές με Lockheed Martin για C-130J, αναβάθμιση των F-16 και ελικόπτερα Blackhawk

    Επαφές με την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει κλιμάκιο της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin που βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα.

    Εκτός από τη γνωριμία με τον νέο αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής, οι συναντήσεις έχουν και συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνει μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ελληνική πλευρά.

    Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική αποστολή έχει ως στόχο την αναθέρμανση των συζητήσεων με το αεροπορικό επιτελείο για τα μεταφορικά αεροπλάνα C-130J. Η «Κ» πληροφορείται πως τις προηγούμενες ημέρες το κλιμάκιο της Lockheed Martin επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών όπου ενημερώθηκε για τη φύση των αποστολών που αναλαμβάνουν τα ελληνικά C-130 αλλά και για τα προβλήματα υποστήριξης που αντιμετωπίζει ο μεταφορικός στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας.


    Η «πρόταση» των Αμερικανών

    Αν και η αυριανή συνάντηση με την ηγεσία έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, η επίσκεψη των Αμερικανών αποσκοπεί και στην προετοιμασία του εδάφους, ώστε η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην αποστολή επίσημου δεσμευτικού αιτήματος (LoR για LoA). Η Πολεμική Αεροπορία, άλλωστε, έχει ενημερωθεί ως προς τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των μεταφορικών C-130J μέσω επίσημης αλληλογραφίας, ενώ βολιδοσκοπεί, ως εναλλακτική επιλογή, το τζετ μεταγωγικό C-390 της βραζιλιάνικης Embraer.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος της ενημέρωσης που πραγματοποιεί η ομάδα της αμερικανικής εταιρείας αφορά στο κόστος υποστήριξης και χρήσης των C-130J συγκριτικά με τα παλαιότερα μοντέλα C-130B και C-130H που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τα νέα αεροπλάνα θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας έως και 45% λιγότερο. Η παρουσίαση του μεταγωγικού στους Ελληνες επιτελείς αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου αμερικανικά C-130J θα μετασταθμεύσουν στην Ελλάδα για την άσκηση Ramstein Flag 24.


    Καθίσταται, ωστόσο, σαφές πως η αγορά νέων μεταφορικών αεροπλάνων δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αλλωστε, με την παραλαβή του «948» η 356 ΜΤΜ διαθέτει τώρα τρία λειτουργικά αεροπλάνα, με τις διαθεσιμότητες να σημειώνουν ρεκόρ ετών. Ο Νίκος Δένδιας έχει θέσει ως στόχο τα 10 C-130 έως το 2025, αριθμός που είναι εφικτός αν προσμετρηθούν τα δύο που υποστηρίζονται στην Πορτογαλία, τα τρία που έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ και τα δύο που θα αποκτηθούν από τα αμερικανικά αποθέματα. Η προσωρινή «ανάσα» φαίνεται πως μεταθέτει τις συζητήσεις για νέα αεροπλάνα στο μέλλον, αφήνοντας πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

    F-16 και Black Hawk

    Οι συζητήσεις αναμένεται να στραφούν και στα F-16, καθώς είναι γνωστό πλέον ότι η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας επιθυμεί την αναβάθμιση των 38 Block 50 στο επίπεδο Viper και όχι στην ενδιάμεση λύση του Block 50M. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ίδια με κάθε πρόγραμμα FMS (Foreign Military Support). Απαιτείται δηλαδή η υποβολή επίσημου αιτήματος στην αμερικανική κυβέρνηση και έγκριση από το Κογκρέσο προτού ξεκινήσει η απευθείας διαπραγμάτευση.

    Παράλληλα, συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας είχε και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ με το θέμα της προμήθειας ελικοπτέρων τύπου Blackhawk να βρίσκεται στο επίκεντρο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια 35 ελικοπτέρων που θα καλύψουν τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Επιχειρήσεων παραμένει ζεστό. Αλλωστε, πριν από δύο μήνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο φως για την πώληση των ελικοπτέρων στην Ελλάδα και οι δύο πλευρές βρίσκονται τώρα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

    Πηγή: Καθημερινή



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ